Najviac majetku majú Švajčiari!

Celkom 103,3 bilióna eur – presne toľko finančných aktív držali minulý rok domácnosti v 52 sledovaných krajinách sveta. V porovnaní s rokom 2010 ide o nárast 1,6 %. Čisté finančné aktíva (odpočítané dlhy) vzrástli na 71,5 mld. eur, čo je nárast o 1,4 %. Informuje o tom správa „Global Wealth Report“, ktorú priniesol Allianz.

Chudobnejší západ

Ako štúdia naznačuje, v dôsledku krízy sa zmenilo prerozdelenie bohatstva. Azda najtvrdšie sme dopadli my, obyvatelia eurozóny. Či už je to Taliansko, Španielsko alebo Portugalsko, všade došlo k medziročnému poklesu finančného majetku o viac ako 3 %. Celkovo sa dá zhodnotiť, že hrubý finančný majetok sa zo 16 západoeurópskych krajín navýšil len u siedmych z nich.

Obyvatelia len 7 zo 16 krajín západnej Európy sa môžu pochváliť nárastom finančného majetku.

Svetlým bodom v Európe je Švajčiarsko, ktoré je podľa štúdie najbohatšou krajinou sveta. V priemere vlastní každý Švajčiar majetok v hodnote 103 062 eur, a to už po odpočítaní dlhu. S čistými aktívami v hodnote 90 tisíc eur na hlavu nasleduje Japonsko a USA. Ako vidieť na obrázku nižšie, z pohľadu finančného majetku/hlavu Slovensko v roku 2010 zaostávalo aj za Maďarskom, Českom či Estónskom.

Obr.: Finančný majetok na hlavu v rokoch 2001, 2005 a 2010

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre