Japonské firmy zastavujú výrobu v čínskych továrňach

Viaceré veľké japonské firmy z obáv týkajúcich sa bezpečnosti po vypuknutí násilných anti-japonských protestov zastavujú prevádzku v čínskych továrňach. Panasonic oznámil, že do 18. septembra zostane uzatvorená jeho továreň v Qingdao, pričom bude sledovať situáciu a následne sa rozhodne ako ďalej. Canon zas dočasne pozastavil výrobu v troch svojich závodoch. Automobilky Hodna, Mazda a Nissan zastavili výrobu vozidiel zatiaľ na dva až štyri dni.

Hovorca Hondy, Natsuno Asanuma uviedol, že spoločnosť zastavuje výrobu v mestách Guangzhou a Wuhan. Spoločnosť uviedla, že niektoré jej obchody v meste Qingdao boli poškodené podpaľačmi. Automobilka Toyota naopak zatiaľ žiadne opatrenia neprijíma a jej továrne, ako aj predajne budú fungovať normálne.

Americký minister obrany vyzýva k pokoju

Násilie nasledovalo po oznámení plánov Japonska na kúpu ostrovov vo Východočínskom mori. Zámorské vydanie People’s Daily, hlavných novín čínskej komunistickej strany, informovalo, že aj keď bol Peking vždy „veľmi opatrný v hraní ekonomickou kartou“, ak bude spor pokračovať, mohol by sa uchýliť k ekonomickej odplate.

Americký minister obrany Leon Panetta medzitým vyzval k pokoju a zdržanlivosti na oboch stranách. „Je v záujme všetkých aby si Japonsko a Čína udržali dobré vzťahy a našli spôsob ako sa vyhnúť stupňovaniu sporu,“ uviedol Panetta, ktorý je v súčasnej dobe na týždennej ceste po Ázie po stretnutí s japonských ministrom zahraničných vecí a obrany.

Čína už nie je tak lákavá z pohľadu lacnej pracovnej sily a protesty by mohli jej hospodárstvu len viac uškodiť.

Sporné ostrovy, v Číne známe  ako Diaoyu a v Japonsku ako Senkaku, sú neobývané, avšak bohaté na prírodné zdroje. Spor okolo ostrovov bol hlavným diplomatickým problémom už v roku 2010. K obnoveniu došlo, keď počas víkendu Tokyo informovalo, že súhlasí s kúpou ostrovov.

Počas demonštrácii podpaľujú demonštranti japonské vlajky a ničia autá japonských značiek. K tomu sa pridali tiež útoky na japonské podniky, čo zvýšilo obavy o dopad protestov na japonské investície v Číne.

Poškodenie hospodárstva

Analytici uvádzajú, že Čína, dlho známa ako základňa lacnej pracovnej sily, v poslednej dobe  kvôli rastúcim nákladom práce túto svoju veľkú výhodu, ktorú mala oproti iným krajinám v regióne stráca. Protesty by tak mohli viesť k ešte väčšiemu zvažovaniu či sa v krajine ešte vôbec oplatí investovať. Na rad by tak mohlo prichádzať napríklad Thajsko, alebo iné krajiny, ktoré sú k japonským investíciám viac prívetivé. To by nakoniec malo negatívny vplyv na hospodársky rast Číny a celkovo na obchodné väzby medzi dvoma najväčšími ázijskými ekonomikami.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre