Prerušená ťažba platiny v Juhoafrickej republike!

Silnejúce štrajky baníkov v Juhoafrickej republike (JAR), ktorí žiadajú zvýšenie miezd, spôsobili uzavretie štyroch najväčších baní spoločnosti Anglo American Platinum. Skupina je najväčším producentom platiny na svete, keď má na celosvetovej produkcií tejto komodity až 40 %-ný podiel.

Aj keď platina v súčasnosti vykazuje prebytok (odhad hovorí o prebytku 400 tisíc uncí), najmä psychologický faktor spôsobil, že sa v stredu cena platiny vyšplhala až na 5-mesačné maximum. Slabší dopyt po platine vykazuje európsky automobilový sektor, ktorý je zasiahnutý dlhovou krízou.

Mesiac dozadu bolo v zlatej bani v JAR zabitých 45 ľudí, z čoho 34 bolo zastrelených policajtmi.

Problémy v JAR začali 10. augusta v zlatej bani spoločnosti Lonmin Plc., kde bolo zabitých až 45 ľudí, z čoho 34 bolo zastrelených policajtmi. Najnovší prípad krviprelievania pochádza z utorka, kedy bolo pri platinovej bani Marikana objavené mŕtve telo muža, ktorý bol zrejme zabitý motykou.

Americká spoločnosť Anglo American oznámila, že zvyšok zamestnancov bolo presunutých na bezpečné miesto. Ako tvrdí, ťažobné práce budú pokračovať až vtedy, keď sa situácia upokojí a práce budú bezpečné.

Akcie Anglo American si včera odpísali -3,15 %. Pod tlakom boli aj akcie spoločnosti Lonmin Plc., ktoré stratili –3,80 %.

Využitie platiny a mesačný graf ceny

[accordions title=”” active=0 event=”click” disabled=false autoheight=false]
[accordion title=”Platina”]

Platina sa využíva najmä vo výrobe katalyzátorov. Druhé miesto obsadzuje výroba šperkov a vzhľadom na ojedinelý výskyt slúži aj ako investícia pre komoditných špekulantov.

Najväčšie zásoby Platiny sa nachádzajú v Rusku, Kanade a v Južnej Afrike. Zásadným problémom pri tomto kove je bezpečnosť v baniach v Južnej Afrike, v dôsledku čoho tu už bolo niekoľko odstávok produkcie (viď aktuálny prípad).

Najväčším svetovým producentom platiny je spoločnosť Anglo American Platinum, ktorá je zodpovedná až za 40 % svetovej produkcie.

Aktuálna cena: 1644 dolárov/uncu

Graf: Mesačný vývoj ceny platiny

 

[/accordion]
[/accordions]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre