Takto sa má cena kukurice a cukru!

Kukurica: poľnohospodárstvo v USA zažíva najhoršie suchá za posledných niekoľko desaťročí. To sa odráža na aktuálnej cene kukurice, nakoľko jej úroda vo veľkej miere schne a znehodnocuje sa. Pre rok 2013 sa očakáva pokles zásob tejto komodity, číže je viac než pravdepodobný budúci rast cien.

Hedžové fondy špekulujú na rast cien komodít najviac za posledných 16 mesiacov. Počet kontraktov, ktoré vsádzajú na rast cien sa navýšil na 1,33 milióna. Za posledné dva mesiace sa objem týchto pozícii až zdvojnásobil.

Graf: Ročný vývoj ceny kukurice

Cukor – Keď ponuka víťazí nad dopytom

Pravým opakom je nepriaznivý vývoj cukru. Cukor má o 75 % nižšiu hodnotu ako mal pred 38 rokmi, čo je medzi komoditami jednoznačne jeden z najväčších prepadov. Za klesajúcou cenou cukru stojí mohutná prevaha zo strany ponuky, čo je spôsobené aj rastúcou produkciou v Brazílii. Cukor je momentálne atraktívny na špekulácie a určite stojí za pozornosť. Medzinárodná organizácia pre obdobie 2012/2013 očakáva, že produkcia vzrastie na objem 177,4 mil. ton, pričom prebytok by mal činiť až 5,9 milióna ton.

Graf: Ročný vývoj ceny cukru

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre