Keď panda kýcha, Slováci sú bezradní!

Média sú plné správ, ktoré opisujú nutkavé bolesti čínskej ekonomiky. Všetky ekonomické či finančné oči sveta upriamujú zrak na 2. najväčšie hospodárstvo, nakoľko od stavu jeho zdravia veľa závisí. Vždy, keď sa zdôrazňuje dôležitosť Číny, spomeniem si na slávny citát investora Warrena Buffeta: „19. storočie patrilo Anglicku, 20. storočie patrilo USA a 21. storočie patrí Číne. Investujte podľa toho.

Partner v ohrození

Áno, sme to aj my Slováci, ktorým môže kýchajúca čínska panda uškodiť. Nejde o priamy vplyv, avšak negatívne účinky oslabujúceho hospodárstva Číny sa na Slovensku môžu odraziť nepriamo, cez nášho najväčšieho obchodného partnera – Nemecko. Len nedávno sme Vás informovali o troch štúdiách, ktoré opisujú, aké ťažké časy čakajú nemeckých autovýrobcov v Číne.

Zrejme o 150 000 vozidiel minie automobilka Volkswagen plány pre tento rok.

Za minulý rok dosiahol vzájomný obchod Nemecka a Číny objem cez 142 miliárd dolárov. Nemalé aktivity tu má automobilka BMW, Daimler či Volkswagen, ktorý pôsobí aj v našej Bratislave. Aj keď šéf slovenského Volkswagenu avizoval, že tohtoročné plány by sa malo podariť naplniť, nedávno zverejnené štúdie zdôrazňujú, aké nebezpečenstvo je v 2. polroku v Číne ukryté.

Nemecký Der Spiegel cez víkend informoval, že produkcia Volkswagenu bude o 150 000 vozov nižšia ako sa plánovalo. Ešte v piatok nemecká automobilka negovala správu, že výroba bude okresaná o 300 tisíc vozidiel. Hovorca VW reagoval promptne: „Tieto čísla sú neopodstatnené“.

Hap-číí

Čínsky rast v druhom kvartáli spomalil na 7,6 %, čo je najmenší nárast hrubého domáceho produktu za  posledné tri roky. Pochmúrne ekonomické údaje z posledných týždňov však naznačujú, že Čínu v 3. štvrťroku čaká pokles, ktorý by mohol byť ešte hlbší ako ten v druhokvartálový. Ak sa tak stane, treba sa len poriadne chytiť stoličky (kancelárskej, kuchynskej..to je úplne jedno) a pripraviť sa na tvrdé pristátie.

Zo štruktúry nášho hospodárstva i z rečí politikov je dávno známe, že Slovensko je príliš náchylné na vývoj v zahraničí. Ja tomu ešte dodám jednu vlastnosť. Aj bezradné! S vývojom a dianím tam vonku nič nenarobíme: jediné, čo sme schopní, je znášať dôsledky tohto trendu!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre