Wall Street na 4-ročnom maxime

Potom, čo Európska centrálna banka (ECB) vytvorila dobrú atmosféru medzi investormi a makroekonomické dáta USA prekonali všetky očakávania, si akcie na Wall Street pripísali 4-ročné maximum.

Oznámenie, že ECB bude skupovať dlh krízových krajín eurozóny, prinieslo na trh dôveru. Finančné trhy tak dostali to, čo pôvodne očakávali a hodnotia to ako veľký krok vpred!

Potešil trh práce i sektor služieb

Verdikt ECB však nebol jediným faktorom, ktorý akciové trhy rozzelenal. O radosť sa postarali aj silné makroekonomické dáta USA. Za mesiac august si pracovný trh najväčšej ekonomiky sveta polepšil o 201 000 pracovných miest, pričom sa očakával nárast len o 140 000. Pozitívne sa vyvíjali aj žiadostí o dávku v nezamestnanosti, keďže sa ich počet minulý týždeň (v porovnaní s predošlým týždňom) znížil o 12 000.

Potešil tiež augustový vývoj indexu nákupných manažérov (ISM) za sektor služieb. Augustová hodnota na úrovni 53,7 bodov je najlepšou od mája 2012. V júli bola hodnota indexu na 52,6 bodov.

Hlavný index Dow Jones 30 vzrástol o 1,9 % na 13 291 bodov. Širší index S & P 500  si pripísal 2 percentá na hodnotu 1432 bodov, čo je najviac za posledné 4 roky. Technologický index Nasdaq si pridal zisk +2,17 % na úroveň 3135,81 bodov, čo je najvyššia úroveň od roku 2000. Nezaháľal ani nemecký akciový index DAX 30. Včerajší zisk 2,9 % ho vyniesol na úroveň 7167 bodov, čo je najviac od júla 2011.

Zaujal Amazon a Bank of America

Spomedzi jednotlivých akciových titulov na Wall Street vyčnievali akcie Bank of America. Banka totiž oznámila, že chce predať svoje podiely na spoločnostiach Strategic Partners Inc, Avista a Partners Group. Akcie Bank of America si vo štvrtok pripísali zisk +5,03 %.

Do centra pozornosti sa dostali akcie spoločnosti Amazon, ktorá predstavila novú radu zariadení Kindle Fire. Novinkou nie sú len tablety, ale tiež podsvietená e-čítačka s názvom “Paperwhite”. Akcie Amazonu vzrástli o 2,17 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre