Nemecké hospodárstvo predbehlo to americké. Pozrite sa v čom!

Ako ukazuje nedávny prieskum Svetového ekonomického fóra (World Economic Forum, WEF), v konkurencieschopnosti sa Nemecko prvýkrát dostalo pred Spojené štáty.

USA sa v tomto smere čoraz viac prepadávajú, o čom svedčí pokles z piatej až na siedmu priečku v rebríčku najkonkurencieschopnejších. Problémom americkej ekonomiky zostáva mohutný vládny aparát, pričom zlepšiť by sa mal aj daňový systém. Konkurencieschopnosť krajiny podkopáva aj silnejúca nedôvera v domácu politiku.

Rozdiely v Európe sa prehlbujú

Informácie WEF ukazujú, že dlhová kríza prehlbuje priepasť medzi konkurencieschopnosťou krajín eurozóny. Kým krajiny Severnej Európy obsadzujú prvé priečky, krajiny z juhu Európy sa prepadávajú čoraz hlbšie nadol. Napr. Taliansko sa nachádza na 42. mieste, Portugalsko až na 49. mieste. Fínsko je na mieste č. 3, Švédsko je na štvrtej priečke.

Titul najkonkurencieschopnejšej krajiny sveta sa už štvrtý krát po sebe podarilo obhájiť Švajčiarsku.  Druhá strieborná priečka patrí ekonomike Singapuru. Všetky krajiny usadené na špici rebríčka investujú veľa do vedy a výskumu, majú zmysel pre inovácie a slovo korupcia tu len tak ľahko nenájdete.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre