Šéf SNB: Náš bankový sektor je odolnejší

Ako tvrdí šéf Švajčiarskej národnej banky (SNB), Thomas Jordan (na nímke), finančný sektor jeho krajiny významne prispieva k prosperite Švajčiarska a je schopný čeliť mnohým súčasným problémom. Na druhej strane pripúšťa, že bankový šok môže spôsobiť otras celej ekonomike.

V rámci toho Jordan pripomenul, ako veľký pokrok tamojšie veľké banky vykonali: ide o zníženie rizikovo vážených aktív a zvýšenie podielu vlastného kapitálu. Prezident SNB to povedal vo svojom prejave na konferencii v meste Zürich. Ako tiež dodáva, centrálna inštitúcia bude aj naďalej chrániť ekonomiku pred silným švajčiarskym frankom. Podľa neho je silná mena hrozbou pre švajčiarsku ekonomiku (pozn. silný kurz franku robí švajčiarske produkty v zahraničí drahšími, čím znižuje export krajiny)

Regulácia odtiaľ – potiaľ

Pri pohľade do budúcnosti Jordan zdôraznil, že regulačné úrady by bankám nemali predpisovať konkrétne obchodné modely, ale skôr stanoviť stabilný rámec a konzistentne na medzinárodnej úrovni presadzovať štandardy Basell III.

Ako ďalšie úlohy si SNB stanovila budovanie hospodárskej súťaže a prispôsobovanie správy majetku bánk na meniace sa medzinárodné normy. Výzvou centrálnej banky je odstránenie nerovnováhy na švajčiarskom realitnom trhu, keďže objem úverov na bývanie v minulom roku vzrástol o viac ako 5 %. Podľa šéfa SNB sa nehnuteľnosti v niektorých regiónoch stali nadhodnotenými.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre