Ako investovať do kávy?

Sedíte pred svojim laptopom, prezeráte si články o káve a vychutnávate si dúšky tejto lahodnej komodity, pričom vám hlavou blysne myšlienka, že by ste do kávy radi zainvestovali. V tom sa pred vami vynorí otázka: Ale ako? Odpoveď na túto otázku vám ponúkne nasledujúci príspevok, ktorý vám načrtne niekoľko ciest, ako s kávou obchodovať! 

Čo treba sledovať?

Investori, ktorí v káve vidia príležitosť a chceli by to tejto komodity alokovať kapitál, mali by svoju pozornosť zamerať na počasie a politické dianie v dvoch najväčších producentoch kávy – Brazília a Vietnam. Na otázku, prečo sú tieto faktory dôležité, má odpoveď samá prax: Stačí sa pozrieť na príklady rokov 1975-1977 či 1994 a 1997, kedy Brazíliu postihli mrazy. Tento faktor sa ihneď podpísal pod rapídny nárast cien kávy.

Cenami však môže zahýbať aj geopolitika či ekonomika. Opäť to potvrdzuje reálny príklad: Na začiatku roka sa z dôvodu nízkych cien vietnamskí poľnohospodári rozhodli, že kávu podržia na sklade, pričom čakali na rast cien. Výrazne obmedzená ponuka spôsobila nárast ceny kávy robusty.

Dôležitou oblasťou sú aj príjmy spotrebného sektora: Príkladom je aktuálna kríza v eurozóne, ktorá ľudí nutká skôr šetriť ako si dopriať dúšky kvalitnej kávičky. Napriek tomu sa netreba o spotrebu tejto komodity obávať, keďže existujú jasné signály, že spotreba kávy v rýchlo sa rozvíjajúcich krajinách naberá na intenzite. Príkladom je nástup kávičkovej kultúry do Číny, ktorá sa na celosvetovom dopyte minulý rok podieľala 20 %-ami.

Čítaj viac zaujímavostí o káve: To čo ste o káve ešte nepočuli!

Základom sú termínové kontrakty

Úvod máme za sebou, poďme teda na konkrétne spôsoby, ako do kávy investovať. Začneme bežnými termínovanými futures kontraktmi na kávové zrná, pričom sú to dva druhy zŕn, ktoré sa na svetových finančných trhoch obchodujú.

Ako prvú si uvedieme Robustu – kávu, ktorá je považovaná za tú menej kvalitnú a zvyčajne ju čaká osud instantnej kávy. Väčšina tejto odrody sa dopestuje v krajinách juhovýchodnej Ázie, ako je Vietnam, Indonézia i časť Afriky. Termínové kontrakty na tento druh kávy môžete obchodovať na burze London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) a taktiež na Euronext Exchange, pričom obchodný symbol kontraktu je „RC“. Veľkosť jedného kontraktu predstavuje 10 ton a minimálna cena sa pohybuje od 1 dolára za tonu alebo 10 dolárov/tonu. Dodacími mesiacmi sú január, marec, máj, júl, september a november. Obchodné hodiny sú 9:00 – 17:30 londýnskeho času.

Arabicu nájdete na NYMEX

Prejdime na druhý typ kávových zŕn – Arabica, ktorá má na celosvetovej produkcií kávy až 60 %-ný podiel. Ide o ten kvalitnejší druh kávy, ktorý sa využíva na lahodné espresso. Arabica sa pestuje vo vysokých výškach, kde sa káva dopestuje pomalšie a podlieha mrazom. Hlavnými pestovateľskými krajinami je Brazília či Kolumbia.

Termínové kontrakty kávy Arabica sú obchodované na burze New York Mercantile Exchange (NYMEX) alebo IntercontinentalExchange (ICE). Veľkosť kontraktu predstavuje 37 500 libier a cena sa pohybuje od 0,05 USD/libru alebo 18,75 USD/libru.

A čo ETN, ETC?

Ďalšou možnosťou, ako sa podieľať na vývoji cien kávy, je kúpa príslušných exchange trade notes (ETNs). Čo je to ETN? ide o typ nezaisteného dlhového cenného papiera, ktorého výnosnosť je založená na výkonnosti príslušného trhového indexu mínus poplatky. Netreba zabúdať, že pri tomto nástroji je investor okrem iných rizík (cenové) vystavený aj úverovému riziku.

Tu je niekoľko ETN, ktorými môžete nepriamo zainvestovať do vývoja ceny kávy – iPath Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total Return ETN (NYSEARCA:JO)  alebo iPath is the Pure Beta Coffee ETN (NYSEARCA:CAFE).

Ďalším podobným nástrojom je ETC (Exchange Traded Commodity), ktorým taktiež môžete kopírovať cenový vývoj tej-ktorej komodity. Pri káve môžeme spomenúť produkt DJ-UBS Coffee Sub-IndexSM.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre