Bernanke: Ekonomický rast USA nezamestnanosť nepremôže!

Prezident americkej centrálnej banky (FED), Ben Bernanke (na snímke) necháva naďalej pootvorené vrátka pre ďalšie miliardové stimuly. Ako povedal na dlho očakávanej piatkovej konferencii v meste Jackson Hole, rast ekonomiky USA je na zníženie nezamestnanosti príliš slabý.

V prípade potreby by tak FED mohol prikročiť k ďalším stimulom, ako je masívne skupovanie amerických dlhopisov. Bernanke tak nevylučuje, že by mohlo dôjsť k tretiemu kolu kvantitatívneho uvoľňovania, tzv. QE3. Na druhej strane centrálna banka nekonkretizovala žiadne kroky.

Optimizmom naladené akciové trhy

Ako ukazuje včerajší vývoj na trhoch, zdá sa, že slová Bernankeho  finančné trhy potešili. Hlavný index z Wall Street – Dow Jones si pripísal zisk 0,69 %, širší barometer S & P 500 vzrástol o 0,51 % a index zahŕňajúci technologické akcie – Nasdaq – vzrástol o 0,97 %.

Nebola to však len centrálna banka USA, ktorá investorom na konci týždňa zlepšila náladu. Rozžiaril sa tiež index spotrebiteľskej dôvery, ktorý vzrástol na 74,3 bodov. Aktuálna hodnota je najvyššou od mája. Potešil aj americký priemysel, ktorý v júli zaznamenal oveľa viac objednávok  ako sa očakávalo. Medzimesačne sa objem objednávok navýšil o 2,8 %, kým analytici predpovedali zvýšenie o 1,9 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Podla mojho nazoru ku QE3 nedojde..ak sa zlepsi situacia v Cine a v EU, dovody na dalsie QE nebude..ale nechcem predbiehat, pockame si na septembrove ukazovatele