Buffettove portfólio ťahá táto banka

Akciové portfólio slávneho investora Warrena Buffetta ťaží z dobrej výkonnosti akcií finančnej inštitúcie Wells Fargo. Akcie banky si od 31. decembra 2011 pridali krásnych 24 %, kým širší akciový index S & P 500 (do ktorého akcie Wells Fargo patria) sa za rovnaké obdobie zhodnotil len o slabučkých 1,4 %.

V tomto roku majú akcie Wells Fargo na portfóliu Buffettovej spoločnosti Berkshire Hathaway v priemere 17 %-ný podiel. Buffett, 2. najbohatší človek sveta v roku 2007 pred zhromaždením akcionárov Berkshire vyhlásil, že jeho portfólio môže poraziť akciový index S & P 500.

Buffettova stratégia

82-ročný Buffett stále dohliada na správu akciového portfólia v hodnote až 90 miliárd USD, vrátane podielov v spoločnostiach ako IBM či Coca Cola. Buffett tvrdí, že trh sa dá poraziť kúpou akcií dobre známych spoločností, ktoré jeho holding drží po dobru niekoľkých rokov.

Ako tvrdí Jeff Matthews – akcionár Berkshire, v súčasnej dobe bláznivého biznisu ide o osvedčený spôsob, ako si udržať konkurenčnú výhodu. Buffett je tiež známy tým, že sa nevystavuje riziku cez prílišné investovanie do akcií jedného odvetvia (bankový sektor, telekomunikácie).

Apple mu nevonia

Akcie Wells Fargo patria medzi finančnými titulmi k tým najvýkonnejším. V IT odvetví sú to akcie spoločnosti Apple. Aký je postoj Buffetta k tejto IT ikone? Aj keď tvrdí, že Google a Apple disponujú množstvom nápadov, k im akciám neiklinuje. V portfóliu Buffetta akcie Apple jednoducho nehľadajte!

Wells Fargo: Ide o nadnárodnú americkú spoločnosť, ktorá ponúka diverzifikované finančné služby. Podľa hodnoty aktív ide o 4. najväčšiu banku v USA. K aktuálnemu roku má po svete viac ako 9000 retailových pobočiek, 70 miliónov zákazníkov a zamestnáva viac ako 270 000 pracovníkov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre