Valencia bude potrebovať viac

Valencia informovala, že bude od centrálnej vlády potrebovať väčšiu finančnú pomoc, ako sa pôvodne očakávalo. Región bude potrebovať až 4,5 miliardy eur, čo je vyššia suma, ako bolo pôvodne navrhované.

Tento týždeň už o pomoc vo výške 5 miliárd požiadalo Katalánsko. Financovanie má zabezpečovať verejný fond, ktorý Madrid schválil na podporu svojich 17 autonómnych regiónov, ktoré sú hlboko zadlžené. Práve Valencia ako aj Murcia pritom o pomoc žiadali už dávnejšie ako prvé dva regióny.

Španielsko ako národ zápasí s problémami v ekonomike, ktorá klesá už tri po sebe idúce štvrťroky. V júni krajina požiadala o medzinárodnú pomoc vo výške 100 miliárd zo záchranného fondu eurozóny na pomoc pre svoje banky, ktoré vlastnia množstvo nedobytných pohľadávok z pôžičiek poskytnutých v oblasti nehnuteľností.

Nie najlepšie sa vyvíjajúca situácia navyše nahráva špekuláciám, že Madrid bude nakoniec prinútený požiadať o plnú finančnú záchranu.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre