Cairn Energy bude hľadať nové ložiská ropy a zemného plynu

Britská spoločnosť Cairn Energy oznámila svoje plány na preskúmavanie nových oblastí v Maroku  a Stredozemnom mori, kde sa bude pokúšať nájsť zásoby ropy a zemného plynu. Tento krok je súčasťou novej stratégie firmy, v rámci ktorého chce rozšíriť portfólio preskúmavaných území po tom, ako sa jej doteraz nepodarilo nájsť vhodné zdroje v blízkosti Grónska. Napriek tomu je to práve Grónsko, ktoré aj naďalej zostáva absolútnou prioritou.

50 % podiel na prieskume možných ložísk v Maroku ju bude stáť 60 miliónov dolárov. Licenciu na prieskum oblasti bude zdieľať spoločne s menšími firmami ako San Leon Energy, Serica Energy a Longreach Oil and Gas. Vŕtanie je plánované na druhú polovicu roka 2013.

Chcú nepreskúmané

Generálny riaditeľ spoločnosti Simon Thomson uviedol, že spoločnosť má záujem o „oblasti, ktoré ešte neboli preskúmané“. Oblasť Severného mora Thomson opísal ako „kľúčovú súčasť“ portfólia Cairn Energy  a dodal, že pokrok v technológiách umožňuje prístup do oblastí, ktoré pred tým neboli preskúmané.

Spoločnosť strávila posledné dva roky zameriavaním sa na Grónsko. Hoci sa nepodarilo nájsť žiadne životaschopné ložiská ropy, napriek tomu oznámila, že je aj naďalej odhodlaná v preskúmavaní regiónu pokračovať.

Akcie spoločnosti aktuálne len mierne rastú, pričom sa obchodujú na úrovni 284,20 libier.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre