Ford verí Číne. Robí dobre?

Aj napriek varovaniam chce americká automobilka FORD zdvojnásobiť svoju výrobu v Číne. Do roku 2020 tu chce produkovať ročne 1,2 milióna automobilov, a tým znížiť odstup od konkurentov General Motors a Volkswagen. „Ázijsko-pacifická oblasť je skvelým trhom pre rast – a najmä Čína, povedal CEO spoločnosti Ford Alan Mulally. Ako šéf Fordu tvrdí, aj napriek spomaleniu tu hospodársky rast dosahuje 10 %, čo je jednoducho úžasné.

Neskorá reakcia?

Mnohi Mullalymu vyčítajú, že na potenciál Číny reaguje neskoro. Odborníci západných producentov kritizujú, že svoju výrobu rozširujú príliš rýchlo, čoho dôsledkom sú nadmerné kapacity. Poskytovateľ miestnych čínskych značiek, ako je Chery alebo Build Your Dreams, už trpí predimenzovanými továrňami. Ako tvrdí trhový analytik Oliver Waschilowski , kapacitný problém čínskych výrobcov tu zosilnela je potrebný naliehavý zásah.

Ford chce postaviť nový závod v meste Chongqing, ktorý bude v poriadí už šiestym závodom Fordu v Číne. Investície sú vyčlenené na 600 miliónov dolárov a produkcia by mala začať už v nadchádzajúcom roku. Do roku 2020 chce Ford investovať ďalšie 4 miliardy dolárov do rozšírenia výroby.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre