Netúžime po kráse. Chceme zisk!

V súčasnom období, kedy sa investori zbavujú akcií a komodít a kedy peniaze v banke stoja viac ako to, čo z nich získame, sa do popredia dostáva pojem alternatívne investovanie.

K nemu patria aj investície do umenia, ktorým sa pomaly ale isto začína hovoriť „bublina“. Umelecké diela neboli nikdy tak drahé ako sú teraz. Od roku 1991 sa objem obchodov v tomto segmente navýšil až 7-krát na viac než 64 miliárd eur. Aukčné domy si už akosi začali zvykať, že kupujúci v umení nehľadá krásu či životné obohatenie, ale jednoducho investičnú príležitosť. Ako tvrdia predajcovia z tejto branže, mnohí ľudia sa pri kúpe obrazu pýtajú, koľko zarobia, keď ho predajú o tri roky.

Prví začnú vyskakovať špekulanti

Pred bublinou na trhu s umením už varuje viacero odborníkov. Ak sa ceny vyšplhajú príliš vysoko a neskôr sa spustí korekcia a pokles cien, ako prví začnú z obchodov vyskakovať práve tí, čo umenie kúpili na špekuláciu. Netreba pripomínať, čo sa stane, ak sa masívne navýši ponuka a príkazy na predaj. Ako tvrdia experti, dôvodom spľasnutia bubliny môže byť aj zhoršenie súčasných úverových podmienok.

Zo zvyšovaním cien umenia sa počíta aj pre tento rok. Nemal by sa pri tom zväčšovať objem ponúkaného umenia, skôr by mala rásť cena tých najvyhľadávanejších kúskov. Ak ste sa rozhodli uložiť svoje prostriedky do umeleckého diela, buďte opatrní. Práve teraz, keď sa na tento segment upriamuje mnoho očí, tu nájdete mnoho špekulantov. Kúpa umenia, pri ktorej môžete mať pocit že bola výhodná, sa môže ukázať ako absolútny prepadák.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre