Čína má záujem o zlato z Afriky

Čínska banská spoločnosť China National Gold začala predbežné rozhovory o kúpe podielu v African Barrick Gold (ABG), ktorá je jednou z najväčších afrických baní na zlato. Dopyt po zlate v Číne stúpa a očakáva sa, že sa ešte tento rok stane najväčším svetovým trhom s týmto kovom. Barrick Gold, materská spoločnosť ABG uviedla, že rozhovory sú zatiaľ len v rannej fáze a zatiaľ nie je žiadna istota v tom, či tieto rozhovory budú mať za následok nadobudnutie celého, alebo časti podielu v ABG.

Riziková investícia

Úroveň produkcie ABG v posledných rokoch klesá. V minulom roku bola produkcia spoločnosti na úrovni 688 000 uncí zlata. Predstavuje to pokles oproti 701 000 v roku 2010 a 716 000 rok pred tým. Zároveň s poklesom produkcie sa zvyšujú náklady. Produkcia unce zlata stála firmu 692 dolárov, čo je takmer o 20 % viac ako v roku 2010. Spoločnosť tiež trápili problémy ako výpadky elektriny, či krádeže pohonných hmôt.

Analytici uvádzajú, že aj vzhľadom na tieto skutočnosti je ABG riskantná investícia pre prípadných záujemcov. Pri dobrej cene však môže byť jej kúpa napriek značnému riziku perspektívna.

Akcie spoločnosti African Barrick Gold počas minulého roka stratili takmer 30 % svojej hodnoty. Počas piatkového obchodovania si pripísali rast o 0,71 % na úroveň 428 libier za akciu.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre