Cigarety v Austrálii budú mať odstrašujúci obal

Austrálsky najvyšší súd potvrdil, že nový vládny zákon o povinnom balení cigariet, ktorý odstráni typické farby značky a logo z obalov, môže platiť. Zákon vyžaduje, aby sa cigarety balili do olivovo zelených krabičiek s obrázkami upozorňujúcimi na následky fajčenia.

Nové pravidlá o baleniach majú platiť od 1. decembra 2012. Poprední globálni výrobcovia tabaku, vrátane British American Tobacco a Philip Morris, zákon napadli na súde. V krátkom vyhlásení súd uviedol, že zákon nie je v rozpore s ústavou. Plný rozsudok sa očakáva až neskôr.

Zákon bol schválený vládou minulý rok. Úrady informovali, že jednotné balenie cigariet pomôže znížiť počet fajčiarov v krajine. Výrobcovia tabaku však tvrdia, že odstránenie ich značiek a firemných farieb z balíčkov cigariet povedie k drastickému zníženiu zisku.

Získa hlavne organizovaný zločin

Situácia môže viesť k falšovaniu výrobkov uvádzaných na trh. „Je to zlý zákon, ktorý bude prínosom len pre skupiny organizovaného zločinu, ktoré predávajú tabak nelegálne na našich uliciach,“ uviedol Scott McIntyre, hovorca British American Tobacco pre Austráliu.

Výrobcovia tvrdia, že zákon je protiústavný a porušuje ich práva duševného vlastníctva tým, že zakazuje používanie značiekochranných známok.

Vzor pre zvyšok sveta

Tvrdé zákony prijaté v Austrálii sú prvé svojho druhu vo svete. Mnoho iných krajín, ako je Nový Zéland, India, Veľká Británia, či dokonca niektoré štáty v USA, však o podobných opatreniach v snahe znížiť počet fajčiarov uvažujú. V dôsledku toho bol spor medzi austrálskou vládou a výrobcami cigariet ostro sledovaný na celom svete.

Toto rozhodnutie tak môže mať pre tabakové spoločnosti globálne následky. Zatiaľ čo Austrália je len pomerne malý trh cigariet, tabakové spoločnosti vedia, že situácia môže dospieť k záplave obdobných predpisov aj na iných, naozaj veľkých trhoch.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre