Americký priemysel prekvapivo rástol

Americká priemyselná produkcia rástla minulý mesiac najrýchlejším tempom od apríla a čísla naznačujú, že nádej na udržateľné oživenie ekonomiky sa zvyšuje. Priemyselná produkcia vzrástla v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,6  %. Prekvapivý rast nasledoval po mesačných nárastoch iba o 0,1 % v júni a máji. V apríli výroba vzrástla o 0,8 %.

Kľúčovým komponentom rastu boli zvýšené produkcie v baníctve a pomocných prácach. Medzitým samotné údaje ukázali, že spotrebiteľské ceny sa v júli nezmenili, keďže mierne vyššie ceny potravín boli kompenzované poklesom nákladov na energie.

Slabý rast USA podporuje názor, že sú potrebné viaceré stimulačné opatrenia, vrátane pumpovania nových peňazí do ekonomiky. Kritici však tvrdia, že by to prispelo k zvýšeniu inflácie.

V utorok zaznamenali USA tiež nečakaný skok v júlovom raste maloobchodných predajov, ktoré zaznamenali najvyšší nárast za päť mesiacov.

Údaje tak ukázali mierne oživenie v ekonomike, ktorej výkon z troch štvrtín tvoria výdavky a v druhom kvartáli rástla iba o 1,5 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre