Toto je najbezpečnejší prístav na svete

Samozrejme, že nadpisom príspevku nemyslíme námorný prístav, ale prístav či trezor pre investície v tomto súčasnom chaose. Písali sme už o viacerých, bezpečnej dánskej korune či holandských vládnych dlhopisoch.

Všetko ale nasvedčuje tomu, že dnes sa investori z celého sveta nevedia nabažiť amerických štátnych dlhopisov. Aj napriek tomu, že ani Spojené štáty neobchádza vysoké verejné zadlženie a hospodársky rast vyfukuje z posledného, je dopyt po aktívach tejto krajiny obrovský.

Silnie dolár, akcie aj dlhopisy. V USA!

Značí o tom aj vývoj amerického dolára, ktorý sa za posledný rok oproti košu hlavných svetových mien zhodnotil o dobrých 10 %.Nezaháľajú ani americké akcie, keďže hlavný akciový index Dow Jones dosiahol za rovnaké obdobie zhodnotenie +15 %. Americké dlhopisy sa ročne zhodnotili o 6,4 %, kým priemerný rast hodnoty dlhopisov krajín G7 činí 5,9 %.

Z mnohých častí sveta prichádzajú nepriaznivé správy, hovorí Kenneth Rogoff, profesor na Harvard University a bývalý ekonóm MMF. „Zvyšok sveta sa pozerá na Spojené štáty a hovorí: Kiežby sme boli USA“.

Nízke výnosy amerických dlhopisov naznačujú, že väčšina správcov fondov im jednoducho verí – a to aj napriek tomu, že ratingová Standard & Poors (S & P) pre rokom zapochybovala o ich hodnotení. Výnosnosť 10-ročných dlhopisov k 25. júlu poklesla na rekordne nízku úroveň 1,379 %. K dnešnému dňu ich výnosnosť predstavuje 1,69 %. To sa ani len nedá zrovnať s výnosnosťou štátnych bodov krízou postihnutého Talianska a Španielska, ktorá osciluje okolo 6 – 7 %.

Čím väčší je dopyt po vládnych dlhopisoch, tým viac klesá ich výnosnosť a rastie ich cena.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre