Obchodný deficit USA klesol, vo Veľkej Británii je na 15 ročnom maxime

Americký obchodný deficit v júni po strmom poklese cien ropy a miernom raste vývozu polesol. Schodok obchodu sa v júni znížil o 11 % na 42,9 miliardy dolárov, oproti 48 miliardám v máji. Priemerná cena, ktorú museli USA platiť za dovoz ropy, zaznamenala najväčší mesačný pokles za posledného 3 a pol roka. USA tiež zvýšili vývoz, najmä do Európy a Japonska. Schodok bilancie je najnižší od decembra 2010.

Celkový vývoz vzrástol o 0,9 % na rekordných 185 miliárd dolárov. Zvýšil sa vývoz lietadiel, motorov a telekomunikačných zariadení do Japonska, keďže krajina sa spamätáva z minuloročných tsunami. Viac tovarov sa predalo tiež do Európskej únie, a to aj napriek prebiehajúcej dlhovej kríze.

Celkový dovoz klesol o 1,5 % na 228 miliárd dolárov, čo je najnižšia hodnota za posledné 4 mesiace. Prieskumy očakávaní do budúcnosti však hovoria o tom, že súčasný trend nebude trvať dlho a čoskoro môže dôjsť k spomaleniu rastu pri vývoze.

Najvyšší obchodný deficit Británie od roku 1997

Britský obchodný deficit v júni prudko vzrástol a dostal sa na najhoršiu úroveň od roku 1997. Deficit v júni vzrástol na 4,3 miliardy libier, v porovnaní s 2,7 miliardami libier v máji.  Rast bol ťahaný predovšetkým medzimesačným poklesom vývozu do eurozóny a mimo európskych štátov. Schodok so štátmi mimo EÚ vzrástol na 5,2 miliardy libier v porovnaní s 3,9 miliardami v máji. Dovoz z krajín mimo EÚ zostal v júni oproti máju nezmenený, avšak vývoz do týchto krajín klesol o 9,6 %.

Schodok v tomto období bol síce do istej miery ovplyvnený sviatkami, avšak je znepokojujúce, že schodok bol v druhom štvrťroku omnoho vyšší ako v prvom. „Nie je pochýb o tom, že Británia čelí veľkým výzvam v dôsledku problémov v eurozóne, avšak zmena rovnováhy britskej ekonomiky už trvá príliš dlho,“ uvádza hlavný ekonóm britskej obchodnej komory.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre