Nehoda Facebooku pripomína žart

Akcie Facebooku, ktoré mali premiéru 18. mája pri cene 38 USD, doteraz stratili už 45 % svojej hodnoty, čo je v absolútnom vyjadrení takmer 50 miliárd USD.

Dňa 27. júna, ku ktorému sa cena akcií prepadla zo 42 dolárov na 32 USD, banka Goldman Sachs kričala: „Kúpiť, cieľová cena 42 USD“. O dva týždne na to ich k nákupu odporúčala aj JP Morgan Chase, ktorá cieľovú sumu stanovila až na 45 dolárov. Dnes tieto akcie stoja 23 dolárov a z banky Morgan Stanley sa ozýva – Kúpiť!!!

Stroj na peniaze?!

100 miliárd dolárov: presne to bola hodnota, o ktorej Mark Zuckerberg, investori a banky tvrdili, že je tou pravou pre ocenenie najväčšej sociálnej siete sveta. 100 miliardová cena pre spoločnosť, ktorá v roku 2011 zarobila len miliardu?! S odstupom času sa to môže zdať ako veľký vtip. Americké banky, ktoré vedeli o slabých vyhliadkach hospodárenia Facebooku, sa s touto informáciou nakoniec podelili – no až po veľkej burzovej premiére.

Aj pri prvotnom verejnom úpise akcií (IPO) Facebooku sa potvrdilo: Malí investori tratia, veľkí inkasujú. Spoločnosť Accel Partners v roku 2005 investovala do Facebooku 12,7 miliónov dolárov, za čo získala podiel takmer 12 %. Podielnikmi   sú aj ruská spoločnosť DST Global, Goldman Sachs či firma T. Rowe Price. Azda najväčší percentuálny zisk si pripísal investor Peter Thiel, ktorý do Facebooku investoval pol milióna dolárov v roku 2004.

“Za vodou” sú aj mnohí zamestnanci siete. Tí už plánujú lety do vesmíru či archeologické výskumy. Všetky tieto dlhoročné investície už len stačilo predať v správny čas. Kedy to asi bolo, vieme všetci.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre