Nových 163 000 pracovných miest

V americkej ekonomike podľa oficiálnych štatistík v júli pribudlo 163 000 nových pracovných miest, čo výrazne prekonalo odhady analytikov. Miera nezamestnanosti však vzrástla z 8,2 na 8,3 %, pretože čoraz viac ľudom, ktorí by chceli vstúpiť do pracovného pomeru , sa nedarí nájsť prácu.

Americké ministerstvo financií revidovalo počet vytvorených miest za máj a taktiež aj jún o 6000 nadol. Ako uvádza Federálny rezervný systém, americká ekonomika musí vytvoriť 100 000 nových pracovných miest mesačne len na udržanie rovnováhy.

Celkový počet nezamestnaných bol v júli na úrovni 12,8 milióna. Súkromným firmám sa podarilo zamestnať 172 000 nových pracovníkov. Čo kompenzovalo aj pokles o 9000 miest v štátnej správe. Údaje boli lepšie ako očakávala väčšina ekonómov.

Optimizmus na trhu práce

Začínajú sa prejavovať aj náznaky toho, že Američania sú v hľadaní zamestnania optimistickejší. Svedčí o tom klesajúci počet ľudí, ktorí si nehľadajú prácu, pretože už neveria, žeby ju vôbec našli. Ich počet klesol o 267 000 na 852 000 ľudí. Počet ľudí nedobrovoľne pracujúcich na čiastočný úväzok, ktorých pracovná doba bola skrátená alebo si nemohli nájsť prácu na plný úväzok, zostal bezo zmeny na 8,2 milióna.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre