Ben nechal mierne pootvorené dvere

Aj keď americká centrálna banka USA (FED) na stredajšom zasadnutí nepotvrdila žiadne nové opatrenia, v prípade potreby je pripravená zasiahnuť.

Stále tomu niečo chýba

Ako šéf FED-u, Ben Bernanke (na snímke) uvádza, ekonomika Spojených štátov ešte nie je v správnom švihu. V prvom polroku došlo k poklesu ekonomickej aktivity a nezamestnanosť zostáva pomerne vysoká. Centrálna banka pre nasledujúce kvartály očakáva, že najväčšia ekonomika sveta porastie len miernym tempom.

Vo svojom vyhlásení zopakovala, že politiku nulových úrokových sadzieb bude držať do konca roku 2014. Úrokové sadzby tak zostávajú pri 0 – 0,25 %. Ešte pred finančnou krízou v roku 2007 bola hlavná refinančná sadzba na úrovni 5,25 %.

Twist do konca roka

Čo sa týka stimulu s názvom operácia „Twist“, ten bude trvať do konca tohto roka. Čo je operácia Twist? V rámci nej FED predáva krátkodobé dlhopisy, pričom za inkasované peniaze kupuje dlhopisy s dlhodobou splatnosťou.

A čo na to všetko hovoria akciové burzy? Tie sa pred zasadnutím FED-u nádejali, že spomalenie ekonomického rastu v USA v 2. kvartáli, dá podnet na prijatie ďalších stimulov. Po vyjadrení centrálnej banky preto Dow Jones index skĺzol do červených čísel, pričom sa aktuálne obchoduje pri otváracej hodnote 13 000 bodov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre