Španielska ekonomika zakopla o spotrebu

Španielska recesia sa prehlbuje. Ako v pondelok oznámil tamojší štatistický úrad, v 2. štvrťroku oproti tomu prvému, sa ekonomika Španielska prepadla o 0,4 %. V prvých troch mesiacoch predstavoval pokles 0,3 %.

Najväčšou slabinou hospodárstva bol ochabujúci domáci dopyt, pričom toto spomalenie vynahradil vcelku pozitívny dopyt zo zahraničia.

Rast až v roku 2014

Úsporný program vlády, ktorým sa premiér Mariano Rajoy snaží prinavrátiť dôveru na finančné trhy, čoraz viac komplikuje návrat k hospodárskemu rastu. Madrid s ekonomickým oživením počíta od roku 2014. Pre celý rok 2012 sa očakáva pokles ekonomiky o 1,5 %, pre rok 2013 sa odhaduje pokles o 0,5 %. Španielska nezamestnanosť je na rekordnej úrovni 24,6 %, pričom ešte horšia situácia je pri nezamestnanosti mladých, kde je bez práce každý druhý!

Čo sa týka pondelkovej výnosnosti španielskych dlhopisov, tá bola nižšia než v piatok. Dlhopisy so splatnosťou 10 rokov tak dosiahli výnosnosť 6,67 %. Rekordná úroveň bola dosiahnutá nedávno (25. Júla), keď výnosnosť 10-ročných dlhopisov vyskočila na 7,5 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Neporastú ani v r. 2014 pri takomto tempe – len buldozér ako v Írsku..porúcať domy vzniknuté z bubliny a začať odznova! Potom môžeme hovoriť o raste