Ratingovka Standard & Poor´s podlieha vyšetrovaniu

Svetové ratingové agentúry sú neustále pod tlakom. Buď je to z dôvodu ich prílišného pesimizmu a negatívnych hodnotení (ako je to teraz vidieť pri krajinách eurozóny), alebo z dôvodu prehnaných pozitívnych známok (príkladom je hypotekárna kríza USA).

Pod drobnohľad amerického ministerstva spravodlivosti  sa teraz dostala ratingová agentúra Standard & Poor´s (S & P), v ktorej sa má preskúmať ohodnocovanie tzv. štrukturálnych finančných produktov.

Šéf materskej spoločnosti ratingovky, ktorou je McGraw-Hill, Harold McGraw III v konferenčnom hovore potvrdil, že v spoločnosti sa uskutočňuje občianske vyšetrovanie. „Rokujeme zo zástupcami ministerstva spravodlivosti ako aj burzového dohľadu SEC“, povedal McGraw III.

Ide o vyšetrovanie ohľadom ohodnotenia hypotekárneho papieru s názvom “Delphinus CDO 2007-1”, ktorý ratingovka v čase krízy hodnotila TOP známkou – „AAA“. Práve tento produkt patril k tým, ktoré odštartovali finančnú krízu. Práve prípad Delfín je príkladom toho, aké krásne hodnotenie boli pridelené týmto produktom v čase finančnej krízy. Nešlo pritom o nič iné, ako o zlé úvery na bývanie.

Čítaj tiež:  Keď zakopnú ratingovky …

Tabuľka stupňov hodnotení jednotlivých ratingových agentúr

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre