Zbytočné haló!

Mena euro oslabuje. Už dlhšiu dobu sila eura klesá a v poslednom období sa pohybuje na úrovni dvojročného minima. Pri pohľade na menový pár euro – dolár je možné badať výrazné posilnenie dolára.

Dolár posilňuje aj v menovom páre s librou. Podobne sa vyvíja aj sila japonského jenu. Euro padlo v menovom páre JPY/EUR na minimum, ktoré má už dvojciferný rozmer (viac ako jedenásť rokov). Neistota pri vývoji v eurozóne spôsobuje výpredaje eura a nákup „bezpečných“ mien.

Všetko zlé je ale na niečo dobré. V EÚ je potrebný rastúci dopyt po domácich (európskych) tovaroch a službách. Depreciácia európskej meny spôsobuje zlacnenie tovarov voči importovaným. Spotrebiteľské správanie je v Európe na veľmi vysokej úrovni a mohlo by sa zdať, že Európan zostane verný svojim zaužívaným voľbám a preferenciám, opak je však pravdou. Pokles reálnych miezd, pomerne vysoká inflácia a insolventnosť nútia spotrebiteľa viac sa orientovať na cenu statkov.

Najsilnejšia mena je zbytočný luxus

Pri opačnom smere toku produkcie, slabšie euro zatraktívňuje európsku produkciu vo svete. Tradične vysoká kvalita a nižšia cena, spôsobená silnou menou zahraničného spotrebiteľa, bude tlačiť dopyt nahor. Vyšší export bude následne stimulovať výkon ekonomiky v Európe, až kým mena euro opäť neposilní. Pri aktuálnej situácii v Európe je „najsilnejšia mena na svete“ zbytočným luxusom.

Oslabovanie eura má nevýhodu vo veľkej energetickej a komoditnej závislosti Európy od svetových zdrojov. Nákup drahých komodít spôsobí tlak na nárast cien produkcie. V krátkom období to však nemá markantný vplyv. Nákupná cena sa stanovuje zväčša na dlhšie obdobie a už je ošetrená o výkyvy cien na trhu ako aj výkyvy úrovní mien.

Dobrá to ruka trhu

Stav úrovne eura je prezentovaná ako ďalší problém krehkej Európy. Sprievodné javy neviditeľnej ruky svetového trhu nechcú byť videné, akceptované a využité. V súčasnej dobe je však ruka trhu zreteľná a viditeľná a je potrebné nechať ju zametať. Absolútne uplatnenie klasickej ekonomickej teórie nie je možné kvôli sociálnym dopadom. Ak by sa európsky trh vyčistil sám, znamenalo by to na pár rokov 60 mil. nezamestnaných, stagfláciu a slabučké euro (ak by euro vôbec bolo). Investori a producenti by mali chytiť túto ruku a jemne ju usmerniť tak, aby nakoniec nepozametala všetko.

Zdieľať
Komentáre