Valencia, Murcia, Katalánia …?

Po dvoch autonómnych španielskych regiónoch – Valencia a Murcia, ktoré už o finančnú pomoc požiadali centrálnu vládu v Madride, sa teraz rysuje tretí kandidát – Katalánia. Aj keď žiadosť ešte nebola podaná, región túto možnosť silno zvažuje.

Autonómnu oblasť, ktorá ma administračné centrum v Barcelone, ťažia obrovské problémy. Dlh regiónu predstavuje až 48 miliárd eur! Ako napísali španielske noviny El Confidencial, Katalánia potrebuje v priebehu tohto roka takmer 13,5 mld. eur.

Murcia požiadala o 200 – 300 miliónov eur. Pri Valencii sa odhaduje, že bude potrebovať až 2 miliardy eur. Madrid nedávno založil záchranný fond, ktorý disponuje prostriedkami vo výške 18 miliárd eur.

7 deravých rozpočtov?

V španielskych médiách sa špekuluje celkom o siedmych oblastiach, ktoré sa pravdepodobne nezaobídu bez finančnej podpory centrálnej vlády. Okrem regiónov Katalánsko, Valencia a Murcia, sa hovorí aj o oblastiach Kanárske a Bakleárske ostrovy, Castilla La Mancha a Andalúzia.

Španielsko si na finančných trhoch požičiava rekordne draho. Výnosnosť 10-ročných dlhopisov dosiahla priam hrôzostrašnú úroveň 7,5 %, ktorá je považovaná za dlhodobo neudržateľnú.

Obr.: Autonómne oblasti Španielska

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre