Priemysel Nemecka aj Francúzska naďalej spomaľuje

Nemecký priemysel sa ďalej prepadá. Nálada v tomto sektore hospodárstva sa v júli zhoršila najviac za posledné tri roky. Príslušný index nákupných manažérov poklesol z predošlej hodnoty 45 bodov na súčasnú júlovú 43,3! Hodnota barometru sa preto čoraz viac odďaľuje od úrovne 50 bodov,  ktorá je predelom medzi rastom a poklesom.

Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali mierny nárast. Ako naznačujú predbežné dáta, pokles indexu badať aj v oblasti služieb.

Spomalenie na všetky strany

Priemyselné podniky svoju produkciu znižujú už štvrtý mesiac v rade. Zaostávajú objednávky a znižuje sa aj počet pracovných miest. Výrazné júlové zhoršenie značí, že vývoj nemeckej ekonomiky v 2. polroku zrejme nebude tak potešujúci ako v prvej polovici roka.

Zníženie výkonov badať aj pri servisných podnikoch. Ich vyhliadky na nasledujúcich 12 mesiacov sú najhoršie od októbra minulého roka.

Pokles podnikateľskej dôvery trápi aj Francúzsko. Ako uviedol štatistický úrad v Paríži, index podnikateľskej dôvery poklesol až o dva body na 87 b., čo je najhoršia hodnota od septembra 2009. Ide už o tretí pokles v rade. Dlhodobým priemerom je úroveň 100 bodov. Práve Francúzsko je jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Nemecka.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre