Amerike hrozí nedostatok mäsa!

Spojené štáty sužujú najväčšie suchá od roku 1956, ktoré sa už nepriamo, cez poľnohospodárske plodiny podpisujú pod nedostatok mäsa.

Od polovice júna sa cena kukurice navýšila o 60 % na 8 USD/bušel (25,4 kg), pričom najmä táto plodina je hlavným krmivom pre ošípané, hovädzí dobytok či hydinu. Pšenica za toto obdobie zdražila až o 50 % .

Meteorológovia nepredpovedajú žiadne zlepšenie: nadmerné suchá môžu trvať až do októbra. S ďalšími vysokými cenami počítajú aj analytici! Rast cien by sa mal dotknúť potravín ako celku.

Predražený výkrm a spálená tráva

Vysoké ceny krmív spôsobujú, že produkcia mäsa začína klesať, nakoľko sa chovateľom rapídne navýšili náklady. Počet hovädzieho dobytka sa znížil až na úroveň z roku 1952. Nenahráva tomu ani celosvetový dopyt po mäse, ktorý narastá! Konzumácia mäsa nabrala na obrátkach najmä v Číne.

Určitú časť amerických farmárov netrápia vysoké ceny krmív, ale suchom zničená tráva. Pasienky sú doslova spálené horúčavami, takže chovatelia svoj statok vykrmujú senom, ktoré sa na výkrm obyčajne využíva až v zime.

Nútených porážok je čoraz viac

Farmári sa preto snažia svoj dobytok čo najskôr predať, čím počet nútených porážok narastá: za posledný júnový týždeň bolo v USA porazených až 57 000 kráv, čo je o 3 % viac, ako pri minuloročných suchách v Texase.  Strata pri krave prinesenej na porážku predstavuje 150 – 200 dolárov/ kravu.

Situácia je vážna aj pri ošípaných. V nasledujúcich kvartáloch by mala strata na prasa predstavovať 20 USD. Problém už nie je obmedzený len na USA. Aj vo Veľkej Británii predstavuje strata na prasa 18 libier (23 eur).  Odborníci varujú, že situácia bude ešte horšia, nakoľko menej kráv znamená menej teliat.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre