Trhy plačú: Bankrot Grécka už v septembri?

Dlhová kríza sa vyostruje a nechuť investorov k riziku narastá. Dnešné obchodovanie je toho priamym dôkazom, nakoľko komoditné i akciové trhy masívne strácajú.

Akciový nemecký index DAX si k 12:20 odpisuje 1,73 %, pričom strácajú najmä akcie bankového sektora. Takmer o 5 % oslabuje taliansky index FTSE Italia.

Na červeno svietia aj komoditné trhy. Ropa Brent dnes stráca už viac ako 2,5 % a oslabuje aj zlatý či strieborný kov. Pochmúrna nálada sa prejavuje aj na devízových trhoch, kde sa euro dostalo na dvojročné minimum. Situácia sa zdramatizovala aj na trhu dlhopisov.

Prešla ich trpezlivosť?

Kým ešte minulý týždeň zápach problémov prekrývali potešujúce výsledky spoločností, dnes sa trhy opäť upriamujú na dlhovú krízu. Hlavným strašiakom je novinová správa, ktorá informuje, že nemecká kancelára Angela Merkelová nie je ochotná poskytnúť Grékom ďalšiu pomoc. Rovnaký postoj má aj Medzinárodný menový fond (MMF). Vysokopostavení predstavitelia MMF naznačili, že sa nebudú podieľať na ďalšej pomoci Grékom.

Ak by tak bolo, grécky bankrot by pravdepodobne nastal už v septembri. Finančné trhy sa obávajú, že medzinárodní veritelia jednoducho stratili trpezlivosť! Dôkazom je aj fakt, že nemecký minister hospodárstva Philipp Rösler už otvorene hovorí o výstupe Grékov z eurozóny.

Do centra pozornosti sa dostalo vyjadrenie jedného z členov čínskej centrálnej banky, ktoré varuje pred spomalením čínskeho hospodárskeho rastu. Samozrejme, netreba zabúdať ani na Španielsko, kde o problémy nie je núdza. Ako sme vás informovali, o finančnú pomoc tu už požiadala ďalšia autonómna oblasť  – Murcia.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Uz davno to mohlo byt a dnes mohli byt z najhorsieho vonku..usetrili by nas od toho celeho skandalu volieb zostavenia vlady a neviem co vsetko..ale jaby som to tym co to tak chceli aby sa im posielali mesce penazi – dal PLNE k  nahrade..
a Swess..myslim ze spanielsko bude presne o tom istom

Merkelová a zvyšok – sústredte sa na Španielsko, lebo to je ozajstny probleeemos!