Nákupná horúčka Číny pokračuje. Rysuje sa rekordný obchod!

Štátny ropný a plynárenský koncern z Číny – CNOOC, chce kúpiť svojho konkurenta z Kanady, spoločnosť Nexen.

Ako CNOOC píše vo svojom vyhlásení predloženom v pondelok, konkurenti sa dohodli na kúpnej cene 15,1 miliárd dolárov. Podľa Wall Street Journal, pôjde o najväčšie prevzatie zahraničného podniku čínskou spoločnosťou!

Miliardy na akvizície

Prevzatie je zaujímavé nie len pre svoju veľkosť, ale aj z dôvodu, že Číne by sa pootvorili vráta pre pohltenie energetických hráčov zo západu.

Peking sa rozhodol, že v nasledujúcich rokoch dá miliardy dolárov na energetické akvizície v zahraničí. Zdá sa, že zatiaľ naráža na neúspech. V roku 2005 sa spoločnosti CNOOC nepodarilo prevziať energetickú firmu z USA – Unocal, za ktorú ponúkala 18,5 miliárd USD. Unocal je dnes súčasťou spoločnosti Chevron. Čína chcela preniknúť aj do austrálskej ťažobnej spoločnosti BHP Billiton.

Prevzatím spoločnosti Nexen sa čínskemu koncernu podarí okrem Kanady preniknúť aj do Severnej Ameriky, západnej Afriky, Severného mora v Británii či Mexického zálivu.

Peking ponúka 27,50 dolárov/akciu, čo podľa najnovšej hodnoty akcií Nexen (NYSE), predstavuje až 61 %-ný podiel v kanadskej spoločnosti. Predstavenstvo Kanaďanov túto ponuku jednoznačne schválilo. Čínska spoločnosť očakáva, že akvizícia bude dokončená v posledných troch mesiacoch tohto roka. Samozrejme, prevzatie ešte musia schváliť regulačné orgány v Kanade, Spojených štátoch, Číne a možno aj v EÚ.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre