Máme potenciálny zdroj biliónov dolárov!

Celosvetová super-bohatá elita mala v daňových rajoch ku koncu roka 2010 ukrytých najmenej 21 biliónov dolárov (21 000 000 000 000 dolárov). Číslo zodpovedá veľkosti ekonomík USA a Japonska spolu. Tvrdí to štúdia, ktorej spoluautorom je James Henry, bývalý hlavný ekonóm poradenskej spoločnosti McKinsey. Daňový expert a britský vládny poradca John Whiting vyhlásil, že je síce presvedčený, že ukryté sumy sú vysoké, avšak je skeptický v tom, žeby táto hodnota bola až taká obrovská.

Len finančné bohatstvo

Ako však James Henry uviedol, 21 biliónov je podľa neho vlastne konzervatívne číslo a skutočný rozsah by mohol byť až neuveriteľných 32 biliónov dolárov. Pri samotnej štúdii vychádzal z dát Banky pre medzinárodné platby, Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a národných vlád. Štúdia sa zaoberá len finančným bohatstvom uloženým  v bankách a na investičných účtoch, takže do úvahy sa neberú ďalšie aktíva ako sú nehnuteľnosti či jachty.

Správa prichádza uprostred rastúceho verejného a politického záujmu o vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňovým únikom. Niektoré orgány, ako napríklad aj v Nemecku dokonca platia za informácie o údajných „neplatičoch“ daní, resp. ľuďoch, ktorý sa plateniu daní vďaka daňovým rajom vyhýbajú.

Stratené daňové príjmy vyplývajúce z odhadov štúdie sú obrovské. Sú dostatočne veľké, aby výrazne ovplyvnili finančnú situáciu mnohých krajín. Ako James Henry uviedol, „Z iného uhla pohľadu je však táto štúdia naozaj dobrá správa. Svet práve našiel obrovské množstvo finančného bohatstva, ktoré by mohlo prispieť k riešeniu našich najpálčivejších globálnych problémov.“

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

Jasné za cudzie sa dobre šafári, len nájsť dôvod aby im to mohli zhabať. Čo tak zhabať majetky a peniaze bankám, ktoré tento bordel spôsobili !!!!

Mozno su to medzi super elitou schovavajucou sa v danovych rajoch aj bankári…co ty vies?