Pomoc pre španielske banky dostala zelenú!

Euroskupina, zložená z ministrov financií krajín eurozóny, schválila miliardovú pomoc pre španielsky bankový sektor. Vzájomná dohoda medzi Španielskom a Európskou úniou (EÚ) by mala byť podpísaná v najbližších dňoch.

Odsúhlasenie euroskupinou mohlo prísť až po akceptovaní pomoci vo Fínsku, kde bol balík prijatý vo štvrtok. Ako sme vás nedávno informovali, Fínsko od Madridu požadovalo záruky, na ktorých sa tento týždeň obe strany úspešne dohodli. Vo štvrtok bola táto pomoc schválená aj v Nemecku.

Čerpanie na 4-krát

Vyčlenené prostriedky z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) budú plynúť do záchranného španielskeho fondu pre banky, tzv. Frob, pričom prvý transfer bude v objeme 30 miliárd eur. Celkovo by malo ísť o 4 transfery.

Koľko prostriedkov bude tá-ktorá banka potrebovať, ukáže analýza kapitálovej primeranosti, ktorá by mala byť dokončená v septembri. Problematické aktíva, ktoré sú silno naviazané na nehnuteľnosti, by mali prejsť do tzv. zlej banky. Výsledkom plánovaného 18-mesačného programu bude zdravý a španielsky bankový sektor, vyhlásila euroskupina.

Nemeckí obyvatelia majú k pomoci pre Španielsko odpor. Ako uvádza nedávny prieskum ARD, 52 % Nemcov je proti pomoci pre Španielov. 38 % z opýtaných si myslí, že pomoc je v poriadku.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Aby auditori nezistili, že chybať bude bankám aj zo pol bilióna. Banky požičali zapytali si velke uroky a ked sa riziko naplni tak ich treba sanovat..dobry to model, bral by som!