Bankový sektor Španielska sa prudko prepadol

Napriek schváleniu pôžičky pre španielske banky, sa problémy na finančných trhoch ešte viac prehĺbili. Silne zadlžená Valencia je prvým regiónom, ktorý požiadal o pomoc z nového záchranného fondu, vytvoreného špeciálne na pomoc zadlženým regiónom krajiny. V reakcií na danú situáciu vyskočil výnos 10-ročných vládnych dlhopisov až na 7,28 %, čo je sadzba, ktorá je analytikmi hodnotená ako dlhodobo neudržateľná.

Španielsky akciový index IBEX sa prepadol o 5,82 %, čo je najhorší prepad za dva roky. Väčšina bankových akcií pritom stratila približne 7 %. Najhoršie dopadla španielska Bankia, ktorá stratila až 10,43 %.

Európski ministri financií sa v piatok dohodli na pôžičke pre španielske banky. Na oplátku bude musieť Španielsko reštrukturalizovať, zlepšiť riadenie a reguláciu svojho bankového sektora. Presná veľkosť pôžičky zatiaľ určená nebola a jej zverejnenie sa očakáva na september, kedy španielska vláda získa výsledky auditu svojich bánk.

Memorandum o porozumení

Ministri financií eurozóny sa spolu zúčastnili konferenčného hovoru, počas ktorého formálne schválili memorandum o porozumení so Španielskom, ktoré bude podpísané v najbližších dňoch.

Úplne vyčerpanie podpory sa očakáva do konca roka 2013. Schválenie všetkými 17 ministrami znamená, že program pre Španielsko môže pokračovať. Peniaze však nebudú prúdiť okamžite, nakoľko stále prebieha analýza kapitálovej primeranosti konkrétnych bánk.

Zhoršená prognóza

Španielsky minister financií, Cristobal Montoro, v piatok informoval o novej prognóze pre krajinu. Vláda očakáva, že ekonomika sa prepadne o 1,5 % v tomto roku a o 0,5 % v roku 2013. Posledná predpoveď pritom počítala so silnejším prepadom tento rok a to o 1,7 %, avšak v roku 2013 bol pôvodne očakávaný rast o 0,2 %.

Audit španielskych bánk, ktorý uskutočnili firmy Oliver Wyman a Roland Berger, bol zverejnený minulý mesiac. Kontrola preukázala, že španielsky bankový sektor bude potrebovať pomoc vo výške 62 miliárd eur. Druhý audit a nové záťažové testy, ktoré majú byť zverejnené v polovici septembra určia, koľko peňazí bude potrebovať každá jednotlivá banka.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre