Tipy pre investovanie do nehnuteľností

1. Hneď predtým, než sa rozhodnete stať realitným investorom, si zaobstarajte vlastnú strechu nad hlavou. Dôvody sú jednoduché: Zistíte, čo všetko je spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti, financovaním a rekonštrukciou objektu, oboznámite sa s príslušnými poplatkami, daňami atď..

2. Spoznajte trh: V poslednej dobe sa o realitných bublinách hovorí veľmi často. Aj keď sa Vám to nemusí na prvý pohľad zdať, práve vami vybraný realitný trh môže byť nafúknutý a tesne pred spľasnutím. Váš cieľový trh nehnuteľností podrobte analýze, aby ste predišli stratám z výrazného prepadu hodnoty.

Čítaj viac: Európa plná realitných bublín?!

3. Uistite sa, či máte dostatok finančných prostriedkov na uskutočnenie realitnej investície. Pri investovaní do nehnuteľností svoje prostriedky dlhodobo zaknihujte do vybraného objektu, s čím musíte samozrejme počítať. Práve preto musíte mať prostriedky nazvyš, aby vás finančná núdza nedonútila k iracionálnemu prerušeniu investície len z dôvodu, že ste nemali peniaze.

4. Neuponáhľajte sa! Pred tým, než na kúpu nehnuteľnosti poviete „ÁNO“, si objekt dôsledne prezritepreverte. Vyhraďte si dostatok času, aby ste sa s nehnuteľnosťou oboznámili. Porovzprávajte sa o objekte s odborníkmi, či dokonca susedmi či inými miestnymi obyvateľmi. V prípade, že natrafíte na komplikácie, je predávajúcemu lepšie povedať „NIE“.

5. Naštudujte sa: Načrite do účtovníctva, daňových zákonov, finančného diania, popozerajte si rôzne weby s tipmi a radami (ako je napr. tento :), aby ste pred uskutočnením investície mali čo najviac informácií.

6. Pred kúpou nehnuteľnosti si zanalyzujte okolie, v ktorom sa objekt nachádza. Vhodné je kupovať nehnuteľnosť v rušných centrách miest, kde žije omnoho viac ľudí. Zvyšuje sa tým pravdepodobnosť, že o váš objekt bude pri predaji väčší záujem.

Jedným z trikov je sledovať, či sa v prostredí objektu neusádzajú známe obchodné reťazce. Práve väčší obchodníci tohto typu si vedia spraviť dobrú analýzu a svoje predajné miesta umiestniť do vábivejších lokalít. Pri analýze prostredia objektu je dôležité sledovať aj množstvo pracovných príležitostí.

7. Dávajte si pozor na právnu stránku, dane či poistenie objektu – S kúpou nehnuteľnosti sa spája množstvo právnych formalít. Prvoradé je sa uistiť, že na objekt nie sú uvalené žiadne ťarchy a iné komplikácie. Dôležitým faktorom sú aj dane, ktoré môžu váš vyhradený rozpočet výrazne ovplyvniť. Daňové zákony sa často menia, takže by ste mali byť pripravení. Vhodné je skontaktovať sa s daňovým poradcom. Netreba zabúdať ani na poistenie objektu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre