Pomóóc, volá topiaca sa Valencia

Silno zadlžený región Španielska – Valencia, vyhlásila bankrot. Po oznámení tejto správy sa euro voči doláru prepadlo pod úroveň 1,22 dolárov. Aktuálne sa tak euro nachádza na najnižšej úrovni od júna 2010.  Región pravdepodobne požiada o pomoc španielsku centrálnu banku.

Ako tvrdí jeden zo stratégov Royal Bank, je len otázkou času, kedy sa celé Španielsko (nie len bankový sektor) uchýli pod krídla eurovalu.

Zúfalý výkrik z Valencie sa vôbec neočakával. Ešte vo štvrtok prijala vláda v Madride 18 miliardový balík na podporu chorľavejúcich regiónov. Koľko finančných prostriedkov bude Valencia potrebovať, nie je zatiaľ známe. Špekulácie počítajú s tromi miliardami eur.

Krajina z Pyrenejského poloostrova prechádza ťažkými časmi. Bankový sektor ochorel zo spľasnutia realitnej bubliny a nezamestnanosť je tu najvyššia v eurozóne. Dnes španielska vláda oznámila, že pre rok 2013 očakáva pokles hospodárstva Španielska o 0,5 %, pričom predchádzajúci odhad hovoril o 0,2 %-nom poklese.

Finančné trhy začali plakať

Situácia sa znovu začala zhoršovať aj na španielskom a talianskom dlhopisovom trhu. Výnosnosť vládnych bondov (dlhopisy) Španielska s 10-ročnou splatnosťou dosiahla nový rekord, keď sa opäť prehupla nad varovnú hranicu 7 %!

Pod tlakom nie sú len dlhopisy, ale aj európske akcie. Nemecký akciový index DAX si k 17:00 odpisuje približne 1,80 %. Takmer dve percentá stráca akciový index z Francúzska – CAC 40 a až 5,80 % stráca španielsky index Ibex 35.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre