Španielsku možno nebude stačiť ani 100 miliárd

Španielske banky v máji držali vo svojich účtovných knihách 155,84 miliárd eur úverov, ktoré sú rizikové a hrozí pri nich, že nebudú splácané. Je to najvyššia suma od roku 1994.

Hodnota „pochybných“ úverov je 8,95 % z celkového objemu úverov španielskych bánk. Množstvo z týchto „zlých“ úverov má súvis s prasknutím bubliny nehnuteľností v Španielsku a prepadnutiu ekonomiky do recesie.

Údaj potvrdzuje slabosť mnohých španielskych bánk, ktoré ešte v roku 2008 mali podiel toxických úverov na úrovni 3,37 %.

Minulý mesiac sa krajiny eurozóny dohodli, že sú ochotné poskytnúť na záchranu španielskeho bankového systému až 100 miliárd eur, aby sa banky prostredníctvom vytvorenia tzv. „zlej“ banky očistili od rizikových úverov. Ďalšie podrobnosti o opatreniach budú prerokované na zasadnutí ministrov financií eurozóny, ktoré sa koná už v piatok.

Nadhodnotené euro

V správe zverejnenej v stredu, Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že euro je nadhodnotené o 1015 %, oproti tomu ako by bolo zdravé pre španielsku ekonomiku.

Pre udržanie konkurencieschopnosti Talianska by bolo potrebné oslabenie eura o 5 až 10 % a pre silnejšie ekonomiky eurozóny by sa táto hodnota pohybovala v rozmedzí 0 až 5 %.

„Aj napriek hlavným opatreniam, zostávajú finančné trhy v časti [eurozóny] v akútnom strese, čo vyvoláva otázky o životaschopnosti menovej únie samotnej,“ uvádza správa MMF.

Náklady Španielska na svoje financovanie rastú. Výnosy 10-ročných dlhopisov skoro popoludní vzrástli o 0,13 % na 6,84 %. Výnos nad 7 % je pritom v dlhodobom horizonte všeobecne považovaný za neudržateľný.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre