Akcie nahor poslala aj Coca Cola

O dôveru na Wall Street sa počas včerajšieho obchodovania postarala banka Goldman Sachs, či najväčší výrobca nealko nápojov sveta – Coca Cola. Práve týmto dvom inštitúciám sa podarilo vykázať lepšie výsledky, než trh pôvodne očakával.

Kým Coca Cole sa podarilo vykázať vyššie tržby než minulý rok, banka Goldman Sachs mala druhý kvartál slabší. Napriek tomu sa banke podarilo prekonať očakávania analytikov. Hlavný index Dow Jones vzrástol o +0,62 %, širší S&P 500 si pridal +0,74 % a technologický index NASDAQ +0,45 %.

Bernanke nepotvrdil špekulácie

O chvíľkové mlčanie na akciových trhoch sa postaral šéf americkej centrálnej banky (FED), Ben Bernanke. Šéf FED-u vo svojom utorkovom príhovore pred senátnym bankovým výborom neprejavil žiadne rázne známky toho, že sa centrálna inštitúcia prichýli k uvoľneniu nových miliárd do ekonomiky.

Pred jeho príhovorom sa totiž špekulovalo, že by FED mohol prijať tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky, tzv. QE 3.

Coca Cola chutí čoraz viac

Americká spoločnosť Coca Cola vykázala za 2. kvartál tržby v hodnote 13,09 miliárd dolárov, čo je medziročný nárast o 3 %. Pomer zisk na akciu dosiahol 1,20 USD. Analytici počítali s tržbami na úrovni 12,98 miliárd USD a s pomerom zisk/akcia na úrovni 1,19 dolárov. Výsledky Coca Coly tak pokorili očakávania trhu. Akcie spoločnosti v utorok vzrástli o 1,58 % na 77,43 dolárov.

Menšej radosti sa dočkali akcionári banky Goldman Sachs, ktorá v druhom štvrťroku vykázala medziročný pokles zisku o 12 %. Akcie sa napriek tomu vybrali smerom nahor! Dôvodom je, že analytici očakávali ešte väčší prepad zisku.

Výrobcovi mikročipov, spoločnosti Intel, sa v druhom štvrťroku podarilo navýšiť predaj z minuločných 13,0 miliárd na 13,5 mld. dolárov. Výsledok tak ľahko zaostal za očakávaním trhu, ktorý predpokladal tržby 13,56 mld. USD. V technologickom indexe NASDAQ si akcie Intel-u pripísali 0,99 %-ný zisk.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre