Fíni sa so Španielmi dohodli na zárukách

Ďalšia prekážka, ktorá stála v ceste európskej pomoci pre bankový sektor v Španielsku je preč. Ako v utorok oznámilo fínske ministerstvo financií, vláda Fínska a Španielska sa dohodla na bilaterálnej úverovej garancii.

Fínsko je jednou z eurokrajín, ktorá si chce svoj príspevok pre bankový sektor v Španielsku poistiť zárukami, aby tak daňových poplatníkov ochránila pred možnými stratami. Krajina zo severu Európy nechcela bez garancií tento finančný balíček prijať. Podľa informácií z Fínska, tvoria španielske záruky 40 % z fínskej pôžičky.

Maximálny objem pomoci Európskej únie pre banky v Španielsku je 100 miliárd eur. Ministri financií eurozóny už rozhodli, že prvá časť pomoci – 30 miliárd eur, pôjde do Madridu už v júli.

Fínska vláda bude o prijatí pomoci hlasovať vo štvrtok, pričom sa predpokladá, že schválenie by sa nemalo stretnúť s väčším odporom. Vo štvrtok bude hlasovať aj vláda v Nemecku.

Aj keď rokovania o zárukách boli náročné, Fínsko už v tomto smere má skúsenosti. Pri poslednej finančnej injekcii pre Grékov sa Fíni na poslednú chvíľu rozhodli požadovať záruky.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Aspoň niekto z eu vie ako na to! nielen schvalit ale aj poriadne dohodnut uverove podmienky..prave taky opatrno-rozumny postoj sa mi od Finov pači. Urcite lepsie nez britania a jej postoj “ruky prec”