Brazílske zakopnutie o komodity!

V prvom štvrťroku tohto roka rástlo hospodárstvo Brazílie len o slabučkých 0,8 %, čo je menej, než predpovedali i tí najväčší pesimisti.

V oblasti investícií bol zaznamenaný pokles až o 2,1 %, čo je (ako si povieme nižšie) jadrom brazílskeho problému. Radosť neprinášajú ani vyhliadky, takže ekonomické zlepšenie sa čoraz viac odďaľuje.

Varovný prst dvíha aj hodnota indexu nákupných manažérov (vyhliadky manažérov podnikov), ktorá sa v sektore priemyslu i služieb prepadla pod hranicu 50 bodov. Aktuálna hodnota indexu tak signalizuje jedno – POKLES!

Ako pripúšťa ekonóm banky HSBC, „Brazília je veľkým sklamaním”Aj keby sa v tomto roku podarí dosiahnuť predpokladaný hospodársky rast na úrovni 2,5 %, stále by to bola iba tretina z výkonu dosiahnutého v roku 2010. Pokles ekonomického rastu v Brazílii by tak mal byť najväčší spomedzi krajín BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína).

Brazílska slabina?

Za škrípaním brazílskeho rastu stojí silná závislosť ekonomiky na komoditách. Je to už niekoľko mesiacov, čo badať, že globálne hospodárstvo primŕza. Práve tento fakt dostal pod tlak ceny komodít, ktoré si za uplynulý rok odpísali v priemere až 17 %.

Na brazílskom exporte sa až dvomi tretinami podieľajú práve poľnohospodárske produkty a minerály, predovšetkým meď, železo, káva či cukor. Ekonomický rast tejto krajiny je úzko prepojený s výkyvmi na komoditných trhoch, na čo teraz hospodárstvo z Južnej Ameriky dopláca.

Zaspaté investície

Najväčšou chybou Brazílie je štrukturálna slabosť  a chronicky nedostatočné investície, ktoré v porovnaní s inými krajinami BRIC zaostávajú! Ako je uvedené vyššie, ani v prvom kvartáli 2012 sa vývoj investícii nezlepšil. Ich stagnácia do infraštruktúry, vzdelania a inovácii sa odzrkadlí v odlákaní zahraničných investorov a strate medzinárodnej konkurencieschopnosti.

Rovnako ako na väčšine svetových akciových trhov, aj na tom brazílskom cítiť ochladenie. Hlavný akciový index Bovespa zakončil mesiac jún takmer bezo zmeny.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre