Európa plná realitných bublín?!

Vo víre aktuálnych problémov v eurozóne sa pri pohľade na realitný trh hovorí najmä o tom španielskom. Ako je ale uvedené nižšie, problém na trhu s bývaním neexistuje len v tomto štáte. V Európe sa dá nájsť viacero príkladov, kde sa ceny nehnuteľností jednoducho odtrhli z reťaze.

V Španielsku ešte nič neskončilo

Nízke úrokové sadzby v eurozóne viedli k tomu, že domy v Španielsku začali rásť ako z vody. V roku 2007 prišla finančná kríza, ktorá dopyt po španielskych nehnuteľnostiach rapídne skresala. Ceny realít sa následne prepadli o 30 % . Bublina spľasla a doteraz milióny domčekov čakajú na svojich kupujúcich. Odborníci Medzinárodného menového fondu (MMF) odhadujú, že odstránenie tohto previsu ponuky nad dopytom bude trvať cca 4 roky. Mnohí tak varujú: „Korekcia cien nehnuteľností nie je u konca!“

Švajčiarsko: Ceny verzus príjmy

O bubline na realitnom trhu sa hovorí aj vo Švajčiarsku. Problémom tu je, že ceny nehnuteľností rastú rýchlejšie, než príjmy obyvateľov. Švajčiarska centrálna banka tvrdí, že kupujúci sa musí čoraz viac zadlžovať, aby si mohol nehnuteľnosť vôbec dovoliť. Švajčiarska veľkobanka UBS skonštruovala tzv. index bublín, zložený z viacerých pod-indexov, kam patrí aj pomer nákupnej ceny nehnuteľnosti a príjmu obyvateľa. Banka UBS hovorí, že hodnota indexu atakuje rizikovú zónu (viď graf nižššie). Ceny realít rastú a hodnota indexu sa nafukuje.Za posledných šesť mesiacov dosahoval úroveň z 90.rokov, čiže z obdobia, kedy bublina na švajčiarskom realitnom trhu praskla.

Graf: Realitný Index bublín švajčiarskej banky UBS

A čo Nemecko?

Prifukovanie cien realít badať aj  v kríze odolnom Nemecku. Vlastníctvo nehnuteľností v Mníchove sa do jedného roka stalo drahším až o 13,6 %. Podobné tempo rastu bolo badať aj v Španielsku v čase prehrievania trhu nehnuteľností. Otázka tak znie: Hrozí nemeckému trhu s bývaním španielsky osud? Nie! Ako tvrdia experti, nebezpečenstvo realitnej bubliny v Nemecku nevidia. Dôvod je jasný: na financovanie je použitý nízky pomer dlhu. Ďalším z pozitív je, že príjem Nemcov postačuje na úhradu úrokovistiny.

Francúzska nedostupnosť

Počas desaťročí sa ceny vo Francúzsku navýšili o 139 %, v Paríži až o 175 %. Mnoho realitných expertov sa domnievalo, že Francúzsko sa nachádza v realitnej bubline, ktorá čoskoro praskne. Podobné názory sa ale objavovali už predtým. Ceny nehnuteľností rastú v kuse, od roku 1998 (s výnimkou miernej korekcie v roku 2008) až doteraz.  Aj finančná a následne ekonomická kríza v roku 2008 skresala ceny realít len mierne. Navyše, čoraz problematickejšie je získať nový úver na financovanie bývania. Aj keď sa dopyt z dôvodu vysokých cien v posledných mesiacoch znížil o 40 %, ceny realít sotva zareagovali. Ponuka je nízka –  existuje málo voľných objektov, a to aj v rekreačných oblastiach.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre