Významný pokrok v Trans-tichomorskom partnerstve

Spojené štáty uviedli, že sa dosiahol významný pokrok v rokovaniach zameraných na vytvorenie ambicióznej dohody o obchode s ďalšími ôsmimi krajinami Pacifiku. Americký predstavitelia uviedli, že rokovania zahŕňajú oblasti ciel, telekomunikácii, cezhraničných služieb a verejných zákaziek. Vyjednávači tohto Trans-tichomorského partnerstva (TPP) skončili ďalšie kolo rokovaní v utorok v San Diegu.

Ako vyhlásili predstavitelia USA, podpora obchodu v ázijsko-pacifickom regióne je pre nich prioritou. Na dohode sa pritom pracovalo tri roky, avšak nezahŕňa jednu z najväčších ekonomík – Čínu.

Na rokovaniach sa okrem USA zúčastňovali vyjednávači z Čile, Malajzie, Nového Zélandu, Peru, Singapuru, Vietnamu, Austrálie a Brunei.

Úrad amerického obchodného zástupcu uviedol, že významný pokrok bol dosiahnutý tiež v oblasti pravidiel pôvodu, či investičných a finančných službách. Zástupcovia krajín, teraz návrhy prinesú do svojich krajín na ďalšie posúdenie.

Nový členovia

Tento týždeň Americká vláda informovala Kongres že k TPP sa pripája taktiež Kanada a Mexiko. Spúšťa sa tak 90-dňová čakacia lehota, kým sa tieto dve krajiny pripoja k rokovaniam. Už minulý rok uvažovalo o pristúpení k dohode tiež Japonsko, avšak v tomto prípade by sa takýto krok mohol ukázať ako nevhodný, pretože by okrem iného viedol aj k zníženiu dovozných ciel na tovary.

Ďalšie kolo rokovaní je naplánované na september tohto roka.

TPP (Trans-Pacific Partnership)

Formálne bolo založené Novým Zélandom, Singapurom, Brunejom a Čile. Dohoda bola podpísaná v roku 2005, pričom účinnosť nadobudla 28. mája 2006. Toto partnerstvo si ako cieľ kladie vytvorenie efektívnej a flexibilnej zóny voľného obchodu v ázijsko-tichomorskej oblasti.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre