Pozor! Nezamestnaných môže byť ešte viac

V eurozóne môže byť takmer 22 miliónov nezamestnaných, čo je o 4,5 miliónov viac ľudí ako teraz. Tento odhad vyplýva zo štúdie Medzinárodnej organizácie práce (International Labour Organization – ILO).  V súčasnosti je v menovej únii bez práce 17,5 miliónov ľudí.

“Bez dodatočných investícií sa bude ekonomická kríza prehlbovať a situácia na trhu práce sa bude zhoršovať”, dvíha varovný prst generálny riaditeľ organizácie, Juan Somavia. Ako tvrdí, nutné je prijať určitý konsenzus a zamerať sa aj na hospodársky rastglobalizáciu, ktoré prispievajú tvorbe pracovných miest.

V ohrození sú aj stabilnejší

Hrozba nerastie len v typických krízových štátoch ako Španielsko a Grécko. Podľa organizácie existujú známky toho,  že sa situácia na trhu práce nezlepší aj v krajinách ako Belgicko, Nemecko či Rakúsko. Od roku 2010 sa nezamestnanosť zhoršila vo viac ako polovici krajín eurozóny.

Dôsledky dlhodobej recesie by boli obzvlášť zlé pre mladých uchádzačov o prácu, tvrdí štúdia. Nezamestnaných vo veku 15 – 24 rokov je v eurozóne viac ako tri milióny. Viac ako tretina produktívneho obyvateľstva je nezamestnaná, prípadne sa nachádza mimo trh práce. Dlhodobá nezamestnanosť tak naďalej rastie! ILO bola založená v roku 1919 a jej sídlo je v Ženeve.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre