Ceny hliníka klesajú

Americký „hliníkový“ gigant Alcoa zverejnil správu, že za druhý kvartál 2012 dosiahol stratu 2 milióny dolárov po tom, čo cena hliníka klesla na takmer dvojročné minimum. V rovnakom období minulého roka pritom spoločnosť ešte dosahovala zisk 322 miliónov dolárov. Príjmy klesli o 9 % na 6 miliárd dolárov, za čo môže fakt, že sa cena hliníka prepadla o 18 % oproti minulému roku.

Výsledky však nakoniec aj tak boli lepšie, ako očakávali analytici. Akcie firmy tak počas pondelka vzrástli o 0,40 % na 8,76 dolárov za akciu.

Oslabený záujem o hliník?

Odvetvie spracovania hliníka sa tak isto ako mnohé iné musí spamätávať z problémov, ktoré so sebou prináša spomaľujúca globálna ekonomika. Niektoré európske krajiny už skĺzli do recesie a ekonomický rast spomaľuje tiež v USA a Číne. Stále viac sa tak objavujú špekulácie o možnom znižovaní dopytu po hliníku. Ako ale spoločnosť Alcoa opätovne potvrdila, podľa jej odhadov by mal globálny dopyt po hliníku v roku 2012 rásť o 7 %.

„Hoci ceny hliníka klesajú, základný trh s hliníkom zostáva na dobrej úrovni so silným dopytom a pevnou ponukou. Alcoa úspešne získava na silnom dopyte v rýchlo rastúcich odvetviach ako sú letecký a automobilový priemysel,“ uviedol Klaus Kleinfeld – predseda a generálny riaditeľ spoločnosti.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre