Spor končí: Facebook a Yahoo budú spolupracovať

Americké spoločnosti Facebook a Yahoo zakopali vojnovú sekeru. Čo to znamená? Miesto toho, aby sa na súde ďalej handrkovali o využívanie patentov, budú títo dvaja konkurenti spolupracovať.  Vzájomná kooperácia sa vzťahuje na oblasť on-line reklamy a distribúcie obsahu.

„Som spokojná, že sme to vyriešili takto pozitívne“, povedala v piatok Sheryl Sandberg, prevádzková riaditeľka v spoločnosti Facebook. Ako tvrdí dočasný šéf Yahoo, Ross Levinsohn, zo vzájomne spolupráce budú ťažiť inzerentiužívatelia.

Ukradnutých 10 patentov?

Bola to práve firma Yahoo!, ktorá krátko pred burzovým debutom Facebooku túto sociálnu sieť obvinila, že kopírovala jej myšlienky.  Dňa 12. marca tohto roka spoločnosť Yahoo podala na okresnom súde v Kalifornii žalobu proti Facebooku – v nej Facebook obvinila z porušenia  10 Yahoo patentov, a to v niekoľkých oblastiach, vrátane reklamy, ochrany dát a posielania správ. Hospodársky rast Facebooku bol vraj založený z veľkej časti na využívaní technológie z dielne Yahoo. Facebook to odmietol a následne s cieľom posilniť svoju pozíciu, nakúpil za 550 miliónov dolárov od firmy AOL patenty.

Tak či tak, uzmierenie má pre oboch IT dravcov výhody. Po prvé sa nemusia vláčiť po súdoch, čím ušetria čas i peniaze. Následne sa posilní ich pozícia v inzerovaní reklamy. To teraz príde vhod Facebooku, ktorý po príchode na burzu musí preukázať, že vie zarábať peniaze.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre