Pondelkový makroekonomický koktejl

Nezamestnanosť vo Švajčiarsku bez zmeny: Švajčiarska nezamestnanosť zostala v júni nezmenená, čiže na úrovni 2,7 %, kde bola aj mesiac predtým. Počet nezamestnaných na konci júna predstavoval 114 868 osôb – to je o 3992 nezamestnaných menej ako v máji a o 4490 viac ako v júni 2011.

 

Nemecký vývoz silnejší: Aj keď je trh eurozóny pre dlhovú nákazu oslabený, nemecký export bol v máji prekvapivo silnejší. Vývoz najväčšej ekonomiky eurozóny ťahal najmä rastúci dopyt rozvíjajúcich sa krajín. V porovnaní so slabým aprílom sa vývoz navýšil o 3,9 %. Ešte silnejší nárast zaznamenal dovoz , ktorého objem v máji vzrástol o 6,3 %.

 

Čínske ceny na ústupe: Ako oznámil štatistický úrad v Číne, čínsky index spotrebiteľských cien vzrástol za jún o 2,2 % – súčasná úroveň je najnižšia za posledných 29 mesiacov.

 

 

Ekonomická nálada sa zhoršuje: Recesia v eurozóne sa prehlbuje, čo dokazuje aktuálna hodnota ekonomického indexu sentix GmbH. Index sa nevyhol ani júlovému poklesu, čo je už štvrté zníženie hodnoty v rade. Júlový pokles o 0,7 bodov dosal index na úroveň-29,6 bodov, čo je najmenej od júla 2009.

 

Francúzsky priemysel i služby pokrivkávajú: Zmráka sa aj nad sektorom priemyslu a služieb vo Francúzsku. Index merajúci podnikateľskú klímu tu v júni poklesol na 91 bodov, kým v máji bola jeho hodnota 92 bodov. Údaj v pondelok priniesla Banque de France (BdF). Tá súčasne potvrdzuje svoj odhad, že ekonomika Francúzska sa v 2. kvartáli 2012 zmenší o 0,1 %.

 

Japonský prepad v strojárstve: Ekonomika Japonska narazila na prekážku: Objednávky v oblasti strojárstva tu v máji v porovnaní s aprílom poklesli o 14,8 %. Dvojciferný pokles je veľmi zriedkavý. Strojné objednávky sú ostro sledované, nakoľko vypovedajú o vývoji celej spoločnosti. Napriek tomu sa v medziročnom porovnaní navýšili o jedno percento.

 

Nalomené objednávky v elektrotechnike: Drastický prepad zákaziek utrpelo aj Nemecko, avšak v elektrotechnickom odvetví. Ich počet sa v máji v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka prepadol o 34 %. Za prvých 5 mesiacov 2012 ich pokles činí 12 %.

 

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre