Čína papá mäso a mäso zase sóju

Napriek tomu, že hospodársky rast Číny slabne, záujem o sóju tu veru neochabuje. Ako sa odhaduje v poslednej správe amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA), dovezené množstvo sóje do Číny v tomto roku porastie o 8,9 % a v budúcom roku o 7 % na 61 miliónov ton. Do roku 2020 by mal dovoz sóje do druhej najväčšej ekonomiky sveta vzrásť na 87 miliónov ton.

Od januára sa cena sójovej múčky zdvojnásobila, keď aktuálna hodnota dosahuje 429 dolárov/tonu. Od začiatku roka vzrástla cena sójových bôbov už o 20 % na 14 dolárov za bušel. Rekordná cena tejto komodity – 16,63 dolárov / bušel– bola dosiahnutá v lete 2008.

Pozn.: 1 bušel = 27,216 kg

Číne zachutilo mäso

Otázka znie, čo stojí za tým, že sa do Číny dováža viac sóje? Číňania totiž začali konzumovať viac a viac mäsa. Sójová múčka, ako komodita s vysokým obsahom bielkovín, je využívaná na vykrmovanie ošípaných, kráv či kurčiat. Je to jednoduché: Čím viac mäsa sa spotrebuje, tým viac sóje je treba.

Prečo rastie cena sóje je samozrejmé: silný dopyt Číny, ktorý je kľúčovým faktorom, tlačí cenu tejto komodity nahor. S cenou zahýbe aj neúroda. Ako sme informovali v máji, príčinou tohtoročného rastu cien sóje je aj sucho a pokles úrody v Latinskej Amerike, ktorá vyprodukuje viac než polovicu svetovej produkcie sóje. Okrem sójovej múčky je využívaný aj sójový olej, ktorý je prísadou napr. do šalátov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre