VW + Porsche: Už v auguste!

Preberanie automobilky Porsche spoločnosťou Volkswagen je u konca. Ako v stredu večer tieto automobilky oznámili, transakcia by mala byť zrealizovaná 1. augusta. Volkswagen vlastní opcie na získanie akcií, ktoré sú držané ako súčasť dohody.

Volkswagen už v auguste prevezme komplet podnikanie Porsche so športovými vozidlami. Doteraz má najväčší výrobca automobilov v Európe na Porsche AG takmer polovičný podiel. Za chýbajúcu 50,1 %-nú časť by mal zaplatiť 4,46 miliárd eur. Porsche zároveň získa akcie Volkswagenu.

Extrém, ale povolený!

Obaja výrobcovia chcú pri akvizícii ušetriť na daniach. Preto tu nejde čisto o predaj, ale o vnútornú reštrukturalizáciu. Robí sa to obvykle cez výmenu akcií, takže za polovičný podiel v Porsche tu musí byť protihodnota v podobe toku akcií Volkswagen. Ide o extrémnu možnosť, ale je povolená!

Volkswagen počíta, že táto kúpa pomôže zvýšiť zisk koncernu. Porsche by malo z obdŕžaných finančných prostriedkov splatiť svoje miliardové dlhy a zvyšok by mal slúžiť ako investície do automobilového priemyslu. Čo sa týka špeciálnej dividendy pre akcionárov Porsche AG, tá doteraz plánovaná nebola.

Porsche bude aj naďalej nezávislé vo všetkých oblastiach – samostatný vývoj, nezávislá produkcia či organizácia predaja. Ako tvrdí šéf rady Porsche, Uwe Hueck, „legenda Porsche žije ďalej“.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre