Super Mario zakročil. Sadzba na historickom minime!

Čo väčšia časť trhu predpovedala, sa nakoniec aj splnilo. Európska centrálna banka (ECB) vedená talianom Mariom Draghim dnes znížila hlavnú refinančnú sadzbu o 0,25 bázických bodov na aktuálnych 0,75 %. Súčasná výška je historickým minimom. V preklade sa zákrok ECB rovná lacnejším prostriedkom pre banky.

Huncút Draghi

Najmä bankové domy na juhu Európy sú silne závislé na lacných peniazoch ECB. Kým časť finančných trhov krok centrálnej inštitúcie víta, ďalšia tvrdí, že zníženie kľúčovej úrokovej sadzby hospodárstvam južnej Európy nepomôže. Podľa informácií FTD.de, ešte deň pred zasadnutím ECB chcel Draghi sadzbu znížiť až na 0,50 %.

„Supermario“ tak vysiela jasný signál, že je pripravený pomôcť v riešení nepríjemnej dlhovej nákazy v eurozóne. Niektorí odborníci očakávajú, že pri zhoršení krízy príjme ECB ďalšie opatrenia.

Aj Británia s Čínou

Naliať viac prostriedkov do ekonomiky sa nesnaží len ECB. Ako krátko pred rozhodnutím ECB oznámila centrálna banka Británie, Bank of England, z dôvodu recesie navýši nákupy vládnych dlhopisov z 50 miliárd  na 375 miliárd libier. Celkovo ide už o tretie kolo nákupov štátnych dlhopisov. Krok Bank of England bol finančnými trhmi očakávaný. Sadzby stiahla nadol aj  centrálna banka Číny, keď kľúčovú sadzbu pri úveroch znížila o 0,31 bázických bodov na 6 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre