Technika z Ázie valcuje západ!

Čoraz viac technologických dodávateľov z Ázie dostáva vyspelé krajiny zo západu pod tlak.

My sme inovatívny, Huawei nie! Zahundral Robert Lloyd, obchodný šéf Cisco Systems v jednej telefónnej konferencii, keď reagoval na rastúci úspech čínskeho konkurenta Huawei. Imitácia nie je inovácia, tvrdí 55-ročný americký manažér Cisco Systems. Sú jeho slová len strachom z rastúcej konkurencie? Zdá sa že áno!

Spoločnosť Huawei sa za niekoľko rokov premenila na významného poskytovateľa High – Tech zariadení. Aj svetoví mobilní operátori majú v čínskeho výrobcu dôveru, keď si ho vyberajú za dodávateľa sieťovej techniky. Šéf tohto čínskeho koncernu tiež plánuje útok na americký Apple a juhokórejský Samsung. Ciele sú tak jednoznačné: do roku 2015 chce čínska spoločnosť rozšíriť podnikanie s mobilnými  telefónmi a stať sa ich 3. najväčším výrobcom na svete.

Napodobňovanie už neexistuje

Kto si myslí, že opäť raz pôjde o masívne napodobňovanie produktov, mýli sa – napodobňovanie tu už neexistuje! Dôkazom sú približne 3 miliardy dolárov (10 % tržieb), ktoré spoločnosť zainvestovala do nových technológií. Ďalším znakom podpory inovácii je, že takmer polovica z viac ako 140 tisíc zamestnancov Huawei pracuje vo vývoji, dizajne či výskume. Čoraz viac čínskych spoločností tak zamieňa plagiáty za patenty! Veď kým v Európe a v USA sa výdavky na výskum od roku 2009 stenčili o jedno percento, v Číne vzrástli o 40 %.

Spoločnosť Huawei je svetovým poskytovateľom informačných technológii a telekomunikačných riešení. Súkromnú spoločnosť, ktorá je vo vlastníctve svojich zamestnancov, založil v roku 1987 Ren Zhengfei. Produkty a riešenia Huawei sú využívané v 140 krajinách sveta.

Čína myslí na budúcnosť

Od jesene by sa mali čínsky vedci zamerať na nanotechnológie. Táto technika, ktorá využíva malé kovové a uhlíkové častice, je považovaná za jeden z budúcich trhov. Drobné materiály zabezpečia vyššiu stabilnosť lietadiel, autodielov či efektívnosť solárnych panelov. Ako tiež tvrdí jedna britská štúdia, už v budúcom roku by mali čínski vedci publikovať viac článkov než ich kolegovia zo Spojených štátov. Brazília by mala predbehnúť Japoncov v roku 2020.

Tomu, že Ázia technicky napreduje, svedčí aj IT rozmach Indie. Z univerzít v Indii vyjde ročne 500 000 inžinierov a IT odborníkov – len pre porovnanie, v Nemecku je to 80 000.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre